Ενα ακόμη ρεκόρ, εκείνο των τσακωμών, σπάει η νέα Βουλή από την πρώτη κιόλας συνεδρίασή της. Αυτή ήταν τόσο επεισοδιακή, με αποτέλεσμα ένα απλό αίτημα άρσης ασυλίας να συζητείται επί τρεισήμισι ώρες και τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας να ανταλλάσσουν σκληρές κατηγορίες μεταξύ τους. Ενδεικτική του κλίματος ήταν η φράση «συντελείται κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» που ακούστηκε χθες στην αίθουσα της Ολομέλειας –και δεν ειπώθηκε από τον «συνήθη ύποπτο» Παναγιώτη Λαφαζάνη αλλά από τον αγανακτισμένο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο προς την Πρόεδρο της Βουλής.

Ολα άρχισαν κατά την συζήτηση για το αίτημα της άρσης ασυλίας του Αδωνη Γεωργιάδη, όταν η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου πρότεινε την αναβολή της συζήτησης και της ψηφοφορίας λόγω της μη χορήγησης άδειας από τον εισαγγελέα των φυλακών στους προφυλακισμένους χρυσαυγίτες να μεταβούν στο Κοινοβούλιο προκειμένου να ψηφίσουν. Οπως υποστήριξε, το Προεδρείο έπειτα από σχετική συζήτηση με τους αντιπροέδρους του Κοινοβουλίου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι αποφάσισε να υπάρξει σύντομη αναβολή ώστε η σύνθεση του Κοινοβουλίου να είναι πλήρης και όλοι οι βουλευτές να είναι στην Ολομέλεια για να ασκήσουν τα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα. «Αυτή είναι η εισήγησή μας» ανέφερε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Βουλής προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης. Η αναστάτωση μάλιστα ήταν τέτοιας έντασης που χρειάστηκε η 40λεπτη διακοπή της συνεδρίασης προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων.

Πρώτος πρώτος διαφώνησε ο άμεσα εμπλεκόμενος βουλευτής της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος υποστήριξε ότι «έχει υποστεί διασυρμό από τον Τύπο και δεν θέλει να ταλαιπωρηθεί παραπάνω». Επίσης παρακάλεσε τους συναδέλφους του να συζητηθεί η άρση της ασυλίας του και ισχυρίστηκε ότι σε ενδεχόμενη μετάθεση της συζήτησης –για σήμερα το απόγευμα όπως προτάθηκε –δεν μπορεί να παρίσταται. Με τον βουλευτή της ΝΔ συμφώνησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος, ο οποίος ζήτησε τον λόγο και ρώτησε την Πρόεδρο της Βουλής: «Κατά πόσο θεωρείτε ότι η Βουλή πρέπει να είναι δέσμια των αποφάσεων των δικαστικών λειτουργών και οργάνων; Να μας το καθορίσετε αυτό για να σταθμίσουμε και την ψήφο μας».

Πυρά Μεϊμαράκη. Επί του θέματος τοποθετήθηκε, αρχικά ήπιος και στον δεύτερο γύρο ιδιαίτερα επικριτικός με τη στάση της Κωνσταντοπούλου, και ο τέως πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Οπως ανέφερε, «ο Κανονισμός δεν εξετάζει τους λόγους που απουσιάζει κάθε βουλευτής. Πάντα λείπαμε κάποιοι, πάντα η απόφαση έβγαινε κατά πλειοψηφία των παρόντων», αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί και κάτι που έλεγε λίγη ώρα αργότερα στους διαδρόμους της Βουλής, ότι δηλαδή με αυτό το σκεπτικό θα πρέπει να ακυρωθούν όλες αποφάσεις της Βουλής που ελήφθησαν το προηγούμενο διάστημα χωρίς την παρουσία των χρυσαυγιτών. Επίσης επισήμανε στην Πρόεδρο της Βουλής ότι δεν πρέπει να αποφασίζει η ίδια, αλλά να εισηγείται προς το Σώμα γιατί αυτό είναι που λαμβάνει την τελική απόφαση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ιδιαίτερα αιχμηρός, υποστήριξε ότι «με τη δική σας λογική δεν θα μπορεί αύριο να λειτουργήσει η Βουλή, δεν θα μπορούν να εκλεγούν τα προεδρεία των Επιτροπών». Και πρόσθεσε: «Θα είμαστε όμηροι της δικαστικής εξουσίας αν γίνει αυτό που εισηγείσθε. Ανοίγουμε κερκόπορτα επικίνδυνη αν θεωρούμε απαραίτητη την παρουσία βουλευτών της Χρυσής Αυγής, αν και όποτε ο εισαγγελέας δίνει εντολή».

Τη Ζωή Κωνσταντοπούλου υπεράσπισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, εκτιμώντας ότι η συζήτηση μπορεί να αναβληθεί για μία από τις επόμενες ημέρες. Οπως ήταν αναμενόμενο, υπέρ της πρότασης της κυρίας Κωνσταντοπούλου τάχθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής. «Μπορεί να μας σιχαίνεστε, αλλά πρέπει να μας σέβεστε γιατί ο λαός μάς εξέλεξε τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη» υποστήριξε ο Ηλίας Παναγιώταρος.

Διακοπή. Ακολούθησε 40λεπτη διακοπή, κατά την οποία επικράτησε το απόλυτο πανδαιμόνιο στους διαδρόμους της Βουλής. Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και αντιπρόεδροι της Βουλής συγκεντρώθηκαν στο γραφείο της Προέδρου, ενώ πολλοί ήταν οι βουλευτές σε πηγαδάκια στο Καφενείο της Βουλής που έκαναν λόγο για «επικίνδυνη και άνευ προηγουμένου τακτική που υπερασπίζεται τους χρυσαυγίτες». Χαρακτηριστική είναι η φράση πρώην υπουργού –προερχόμενου από τη ΝΔ –ο οποίος εκτίμησε ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου προχώρησε σε μία τέτοια κίνηση που δικαιώνει την επιχειρηματολογία της Χρυσής Αυγής.

«Δεν θα μας βάλει να ξανασπουδάσουμε τα νομικά» έλεγε αγανακτισμένη η Λιάνα Κανέλλη, η οποία σε συζήτηση που είχε με τους πρώην αντιπροέδρους της Βουλής Γιάννη Δριβελέγκα και Γιάννη Τραγάκη έκανε λόγο για «απίστευτα πράγματα». Αμίλητη παρακολουθούσε τη συζήτηση η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία βέβαια στη συνέχεια απάντησε στη Ζωή Κωνσταντοπούλου για την αναφορά της ότι διακόπτει και ζητά να μιλήσει πάνω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Είναι η δεύτερη φορά που προκαλείτε φτηνά επικοινωνιακά τεχνάσματα επειδή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ είναι αδελφός μου. Δεν θέλω να βλέπω αυτό το κατάντημα του Προεδρείου όταν κάποιος κρύβεται από τη θέση του Προέδρου».

Τελικώς, όλοι οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι τάχθηκαν υπέρ της κανονικής διεξαγωγής της ψηφοφορίας.

«Οχι» στην άρση της ασυλίας του Αδωνη

Η άρση της ασυλίας του Αδωνη Γεωργιάδη δεν έγινε δεκτή από το Σώμα – σε σύνολο 224 βουλευτών κατά ψήφισαν 216, ένας τάχθηκε υπέρ και επτά δήλωσαν «παρών».