Ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί είχε χθες κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος. Εστω και μετά πολλών βασάνων κατάφερε να συμβιβάσει αυτά που προ μιας μόλις εβδομάδας έδειχναν ασυμβίβαστα. Δηλαδή τις θέσεις της Αθήνας με αυτές του Βερολίνου. «Δεν ήταν εύκολο να φθάσουμε ώς εδώ» μας διαβεβαίωσε.

Και για του λόγου το αληθές, υπενθύμισε πως απαιτήθηκαν τρεις εβδομάδες σκληρών διαπραγματεύσεων, τρεις Σύνοδοι των υπουργών της ευρωζώνης και τρεις ημέρες συνεχών διαβουλεύσεων με τις ελληνικές Αρχές. «Τελικώς τα καταφέραμε», δηλώνει προς «ΤΑ ΝΕΑ», υπογραμμίζοντας όμως ότι για να συμβεί αυτό «η Ελλάδα αντιμετώπισε το ζήτημα με τη δέουσα σοβαρότητα και οι άλλες χώρες της ευρωζώνης με εποικοδομητικό πνεύμα».

Ποια είναι η γνώμη που διατύπωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επί της επιστολής που έλαβε από την ελληνική κυβέρνηση;

Οπως αναφέρεται στη γνώμη που συνέταξε η Επιτροπή και την οποία απέστειλε στις χώρες της ευρωζώνης, θεωρούμε την ελληνική επιστολή επαρκώς σαφή για να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις με στόχο την αξιολόγηση του προγράμματος. Την άποψη αυτή συμμερίζονται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το Eurogroup δέχθηκε τη γνώμη μας και έτσι μπορούν τώρα να ξεκινήσουν οι εθνικές διαδικασίες έγκρισης σε μερικές χώρες όπως η Γερμανία. Ευελπιστώ ότι θα εισακουστούμε ώστε η επέκταση του προγράμματος που αιτήθηκε η Ελλάδα να επικυρωθεί.

Τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και στο εξής;

Να μη λησμονούμε πως είμαστε ακόμη μακριά από την άκρη του δρόμου. Τώρα που οι προτεραιότητες προσδιορίστηκαν, πρέπει να ακολουθήσουν οι νομοθετικού χαρακτήρα πράξεις. Σε ό,τι με αφορά, η Επιτροπή είναι έτοιμη να βοηθήσει, να συζητήσει και να παράσχει τεχνική βοήθεια.

Η συμφωνία απέτρεψε μια άμεση κρίση και υπ’ αυτή την έννοια συνιστά ένα θετικό βήμα για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Ομως τώρα πρέπει αποφασιστικά να βαδίσουμε πιο μακριά.

Πρέπει να εδραιώσουμε την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, να δουλέψουμε με πνεύμα συνεργασίας και συνεταιρικότητας και να διατηρήσουμε τη δημοσιονομική σταθεροποίηση.

Η ύφεση στην Ελλάδα έφθασε σωρευτικά τα τελευταία χρόνια στο 25%. Κάποιοι στις Βρυξέλλες λένε ότι η ευθύνη ανήκει στους έλληνες πολίτες και πολιτικούς. Αλλοι στην Αθήνα επιρρίπτουν ευθύνες στους ιθύνοντες της ευρωζώνης. Εσείς τι λέτε;

Δεν θέλω να δικάσω κανέναν. Δεν είμαι εδώ γι’ αυτό. Αυτό που προέχει είναι να βρει η Ελλάδα τον δρόμο της ανάπτυξης. Δεν υπάρχει άλλη λύση από τη δημιουργία μιας σταθερά ανταγωνιστικής οικονομίας που θα αυξάνει τις θέσεις εργασίας και θα μειώνει τις κοινωνικές ανισότητες. Δεν θέλω να κρίνω ούτε τις πολιτικές του παρελθόντος ούτε την απελθούσα Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε τις παλιές συμφωνίες ούτε την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση.

Εχετε την εντύπωση ότι από τον Ιούνιο και μετά η τότε κυβέρνηση της Ελλάδας ακολούθησε την οδό των μεταρρυθμίσεων ή αντιθέτως τις σταμάτησε;

Οι Ελληνες ψηφίσανε. Αυτοί είναι αρμόδιοι να καταλογίσουν τις όποιες πολιτικές ευθύνες. Τα προβλήματα της Ελλάδας δημιουργήθηκαν σε βάθος χρόνου. Το βέβαιο είναι ότι υπήρξαν λάθη τόσο στα στατιστικά στοιχεία όσο και στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Ευθύνες έχουμε όλοι. Αυτό που τώρα ενδιαφέρει είναι πως υπό το φως της ετυμηγορίας του ελληνικού λαού θα καταφέρουμε, εφαρμόζοντας άλλες πολιτικές, να οδηγηθεί η χώρα στην ανάπτυξη.

Ποιες είναι οι βασικές διαρθρωτικές αλλαγές που αναμένει η Επιτροπή από την Ελλάδα στο εγγύς μέλλον;

Θα τις συζητήσουμε. Η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε τις προτάσεις της και τις κρίναμε καταρχήν θετικές. Πρέπει να δούμε την κοινωνική πτυχή της κρίσης, να δούμε τη δημοσιονομική πτυχή της και να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή δημιουργώντας τις κατάλληλες φοροεισπρακτικές υπηρεσίες.

Τώρα πρέπει να τα δούμε όλα αυτά στην πράξη.

Είναι εφικτό να χτυπήσει η Ελλάδα μόνη της τη φοροδιαφυγή; Η Γαλλία δεν μπορεί να φορολογήσει τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ και απαιτείτε από την Ελλάδα να φορολογήσει τους εφοπλιστές του Λονδίνου;

Ως αρμόδιος για τους φόρους επίτροπος, θεωρώ την πάταξη της φοροδιαφυγής απόλυτη προτεραιότητα. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το ζήτημα της φοροδιαφυγής έχει διεθνείς διαστάσεις.

Ωστόσο, κάθε χώρα πρέπει να χαράξει τη στρατηγική της επί του θέματος. Οταν ήμουν υπουργός Οικονομικών στη Γαλλία, εφάρμοσα διάφορα προγράμματα πάταξης της φοροδιαφυγής και το καθένα απέφερε κάποια δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.

Τον τελευταίο καιρό ακούσαμε πολλές φωνές, βρετανικής κυρίως προέλευσης, που ζητούσαν να τεθεί επιμόνως προς συζήτηση το θέμα της εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ. Προς τι όλο αυτό;

Νομίζω ότι έχω απαντήσει καταλλήλως σε αυτές τις φωνές. Στην Επιτροπή δεν υπάρχει άλλη υπόθεση εργασίας από την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Απαγόρευσα σε οποιονδήποτε εντός της Επιτροπής να διανοηθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο ότι υπάρχει άλλη υπόθεση από την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Ισως κάποιοι να θέλουν την αποτυχία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος. Εμείς όμως θέλουμε την ακεραιότητα της ευρωζώνης και μια ισχυρή Ελλάδα στους κόλπους της.

Πιστεύετε πραγματικά ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο;

Το θέμα αυτό θα συζητηθεί όταν έρθει η ώρα του, όπως έχουμε ήδη αποφασίσει στο Eurogroup.

Υπάρχει κάποια ασάφεια ως προς το πότε θα λάβει η Ελλάδα τα χρήματα που έχει λαμβάνειν από τους δανειστές της. Μπορείτε να μας διευκρινίσετε τη διαδικασία;

Η βασική προϋπόθεση είναι να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των πεπραγμένων της ελληνικής κυβέρνησης. Και αυτό πρέπει να γίνει ώς τον Ιούνιο.

Ολα δείχνουν πως μετά τον Ιούνιο η Ελλάδα θα διαπραγματευτεί ένα νέο πρόγραμμα, μια νέα συμφωνία με την ευρωζώνη. Τι χαρακτήρα θα έχει η νέα συμφωνία;

Είναι ακόμη νωρίς για να δώσω συγκεκριμένες απαντήσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως, από τη στιγμή που η Ελλάδα είναι εντάξει προς τις διεθνείς υποχρεώσεις της, οι εταίροι της στην ευρωζώνη θα πρέπει να σεβαστούν την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Θα πρέπει να δώσουμε απόλυτη προτεραιότητα στο ζήτημα της οικονομικής μεγέθυνσης.

Εκτός από επίτροπος είστε και πολιτικό πρόσωπο. Επιτρέψτε μου λοιπόν να σας ρωτήσω: Πιστεύετε ειλικρινώς πως υπάρχει δεξιά και αριστερή προσέγγιση του φαινομένου της οικονομικής κρίσης ή όχι;

Ασφαλώς υπάρχει αριστερή και δεξιά απάντηση στην κρίση. Είμαι και παραμένω Σοσιαλιστής, πιστεύω στα ιδεώδη του ανθρωπισμού και θεωρώ ότι πρόοδος είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας και η εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ως επίτροπος, ωστόσο, οφείλω να διευκολύνω την εξεύρεση συμβιβαστικών λύσεων. Στην περίπτωση της Ελλάδας θα πρέπει να συμβιβάσω τις δημοκρατικές επιλογές του ελληνικού λαού και τις νέες προτεραιότητες που θέτει η ελληνική κυβέρνηση με την ανάγκη τήρησης των διεθνών υποχρεώσεων του ελληνικού κράτους. Θεωρώ όμως ότι όλα αυτά είναι συμβατά προς τις ιδεολογικές πεποιθήσεις μου.

Λέγεται και γράφεται ευρέως πως ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, ο Γιάνης Βαρουφάκης, ενοχλεί πολλούς με τη συμπεριφορά του. Εσείς ενοχληθήκατε από το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των πρόσφατων διαβουλεύσεων αναφέρθηκε δημοσίως σε μια πρόταση που του υποβάλατε και η οποία μετά αποσύρθηκε;

Είναι πλέον μια παλιά ιστορία. Αρχίζουμε να μαθαίνουμε πώς να δουλεύουμε μαζί. Νομίζω πως τώρα οι πάντες έχουν συνειδητοποιήσει πως η εργασία μεταξύ εταίρων απαιτεί εμπιστοσύνη και ειλικρίνεια. Ενίοτε δε και εμπιστευτικότητα.

Πολλοί ισχυρίζονται πως η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή «στα ευρωπαϊκά σαλόνια», πως είναι «ξένο σώμα». Εσείς τι λέτε επ’ αυτού;

Ποτέ δεν πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα με αυτόν τον τρόπο. Η Ευρώπη είναι μια ένωση εθνικών κρατών όπου το καθένα έχει την κυριαρχία του. Από τη στιγμή που μια κυβέρνηση εξελέγη δημοκρατικά, είναι νόμιμη και ανήκει στην κοινή μας ευρωπαϊκή οικογένεια. Χρειάστηκαν ασφαλώς κάποιες εβδομάδες για να γνωριστούμε. Αυτό που έχει τώρα σημασία είναι να αισθανθεί και η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας πως είναι μέλος της οικογένειάς μας.