Ταχύτερες και αποτελεσματικότερες ποινές για το κήρυγμα μίσους εν γένει, και ιδιαίτερα με αντισημιτικό περιεχόμενο, προανήγγειλε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, στην καθιερωμένη ομιλία του στο ετήσιο δείπνο που παρέθεσε ο σύνδεσμος εβραϊκών οργανώσεων στον απόηχο των επιθέσεων.

Ωστόσο, το δείπνο είχε επισκιάσει η δυσφορία μουσουλμανικών οργανώσεων σε βάρος του εβραϊκού συνδέσμου, επειδή ο πρόεδρος του δεύτερου είχε πει ότι «κάθε βίαιη ενέργεια σήμερα διαπράττεται από νεαρούς μουσουλμάνους».

Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στην εκδήλωση του Συμβουλίου Εβραϊκών Οργανώσεων της Γαλλίας (Crif), ανέφερε πως η κυβέρνηση θα παρουσιάσει λεπτομερέστατα στα μέσα Μαρτίου νέο πλαίσιο που θα στοχεύει στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού και του κάθε είδους κηρύγματος μίσους, με ρατσιστικό ή ομοφοβικό περιεχόμενο.

Η δίκη του θέση, είπε, είναι πως οι ποινές θα πρέπει να είναι ταχύτερες και πιο αποτελεσματικότερες. Οι αναφορές θέλουν πλέον το κήρυγμα μίσους να εμπίπτει καθαρά στο ποινικό δίκαιο και όχι στο δίκαιο περί ελευθερίας της έκφρασης.

Με φόντο τις επιθέσεις εναντίον εβραϊκών στόχων στη Γαλλία τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά και την δεύτερη επίθεση στην Δανία, ο Ολάντ χαρακτήρισε τον αντισημιτισμό «λέπρα» και είπε ότι «στο Παρίσι όπως και στην Κοπεγχάγη, οι τρομοκράτες θέλησαν να στείλουν το ίδιο μήνυμα, το μήνυμα του πολέμου».

Την ίδια στιγμή ωστόσο υπογράμμισε πως καταγράφεται αύξηση και στις επιθέσεις με θύματα μουσουλμάνους.

Η αναφορά έγινε και με φόντο τις δηλώσεις του προέδρου του Crif μερικές ώρες νωρίτερα, που είχαν προκαλέσει αντιδράσεις στη μουσουλμανική κοινότητα.

Σε συνέντευξή του, ο πρόεδρος του εβραϊκού συνδέσμου Ρογκέρ Κουκιερμάν είχε πει ότι «κάθε βίαιη πράξη διαπράττεται πλέον από νεαρούς μουσουλμάνους». Στη συνέχεια, διευκρίνισε πως «μιλούσε για μία πολύ μικρή μειονότητα μεταξύ των μουσουλμάνων».

Οι αντιδράσεις όμως από τις μουσουλμανικές οργανώσεις ήταν έντονες, οι οποίες και αρνήθηκαν να παραστούν στο δείπνο της Crif.