Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι η χώρα του σκοπεύει να αναπτύξει βρετανούς στρατιώτες στην Ουκρανία τον επόμενο μήνα για να βοηθήσει στην εκπαίδευση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων,

προειδοποιώντας ότι η Μόσχα θα επιχειρήσει να αποσταθεροποιήσει και άλλες χώρες αν δεν την αντιμετωπίσει κανείς.

Ο Κάμερον έκανε την ανακοίνωση αυτή αφού οι ρώσοι αυτονομιστές επέτρεψαν σε δημοσιογράφους να γίνουν μάρτυρες της απόσυρσης των βαρέων όπλων από τη γραμμή του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία, μετά την επίτευξη της εκεχειρίας.

Το Κίεβο υποστηρίζει ότι οι αντάρτες χρησιμοποιούν την εκεχειρία για να ενισχυθούν ώστε να προχωρήσουν σε μια νέα επιχείρηση.

«Τον επόμενο μήνα θα αναπτύξουμε βρετανικό στρατιωτικό προσωπικό που θα παρέχει συμβουλές και εκπαίδευση (στον ουκρανικό στρατό), από συλλογή πληροφοριών μέχρι επιμελητειακή υποστήριξη και παροχή πρώτων βοηθειών» είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός μιλώντας σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Ο Κάμερον διευκρίνισε ότι οι βρετανοί στρατιώτες θα βρίσκονται μακριά από τη γραμμή του μετώπου και δεν πρόκειται να εμπλακούν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Η Βρετανία παρέχει μόνο μη θανατηφόρα βοήθεια στην Ουκρανία αλλά ο Κάμερον δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο το Λονδίνο να εξοπλίσει τις ουκρανικές δυνάμεις κάποια στιγμή στο μέλλον.

«Αν δεν αντιμετωπίσουμε τη Ρωσία μακροπρόθεσμα η βλάβη που θα υποστούμε όλοι μας θα είναι μεγάλη επειδή θα δούμε περαιτέρω αποσταθεροποίηση. Μετά θα είναι η σειρά της Μολδαβίας ή κάποια χώρα της Βαλτικής», προειδοποίησε.