Γυμνή διαμαρτυρία ενάντια στον Οργανικό Νόμο για την Ασφάλεια των Πολιτών, γνωστό ως «νόμο-φίμωτρο (ley mortaza), πραγματοποίησαν την Τρίτη δύο ακτιβίστριες Femen μπροστά από το ισπανικό Κοινοβούλιο, στη Μαδρίτη.

Λίγο λεπτά πριν από τις 12.00 (τοπική ώρα) και την επίσημη έναρξη του ετήσιου διαλόγου για την Κατάσταση του Εθνους, ο οποίος άνοιξε με την ομιλία του ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, οι δύο ακτιβίστριες επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό φωνάζοντας «Οι διαδηλώσεις δεν είναι παράνομες». Στο γυμνό κορμί τους είχαν γράψει συνθήματα όπως «Femen για την ελευθερία» και «Ισπανία χωρίς φίμωτρο».

Ο σχετικός νόμος εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο και εισάγει 28 νέα αδικήματα στην ισπανική νομοθεσία, η πλειονότητα των οποίων σχετίζεται με το θεμελιώδες δικαίωμα στη διαδήλωση και τη συνάθροιση. Μεταξύ άλλων προβλέπει την επιβολή προστίμων για φωτογραφίσεις αστυνομικών «εν ώρα δράσης».

Ο Ραχόι καταγγέλλει τη «δημαγωγία»

Μετά το σύντομο περιστατικό έξω από τη Βουλή, ο ισπανός πρωθυπουργός κατήγγειλε τη «δημαγωγία» που θέτει σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη της χώρας και το κράτος πρόνοιας.

«Δεν διατηρούμε το κράτος πρόνοιας με τη δημαγωγία», δήλωσε ο Ραχόι στην ομιλία του, καταγγέλλοντας όλους όσοι «δίνουν κενές υποσχέσεις» – μία έμμεση αναφορά στο κόμμα Podemos.

«Αν δεν είχαμε καταφέρει να μειώσουμε στο ήμισυ τους τόκους του χρέους, θα έπρεπε να μειώσουμε στο ήμισυ τις κοινωνικές παροχές», εξήγησε ο ισπανός πρωθυπουργός.

«Είναι πολύ επικίνδυνο να πιστέψουμε ότι το κράτος πρόνοιας μπορεί να βασιστεί σε υποθήκες ή να προχωρήσει με χρήματα άλλων», πρόσθεσε ο Ραχόι σε μια προσπάθεια να αποκρούσει τις επικρίσεις κατά της πολιτικής λιτότητας που ακολούθησε η κυβέρνησή του, η οποία χαρακτηρίστηκε από σημαντικές περικοπές στους τομείς της υγείας, της παιδείας και τα κοινωνικά επιδόματα.

«Το σημαντικότερο μέτρο κοινωνικής πολιτικής αυτής της νομοθεσίας ήταν να αποφευχθεί η διάσωση» της ισπανικής οικονομίας, στην οποία αναγκάστηκαν να καταφύγουν η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, κατέληξε ο ισπανός πρωθυπουργός.

Μερικούς μήνες πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία, ο Ραχόι προέβλεψε ότι η ισπανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2% το 2015 και υποσχέθηκε τη δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας.