Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα μπορέσει να αυξήσει τον δανεισμό της στην Ελλάδα μόνο εάν νέα έργα πληρούν τα πρότυπα που θέτει η τράπεζα, ανέφερε ο πρόεδρός της Βέρνερ Χόιερ.

Η ΕΤΕπ έχει ήδη διαθέσει 16,9 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, ποσό που αντιπροσωπεύει το 9,4% του ΑΕΠ της χώρας, ανέφερε. Αυτό δείχνει τη συνεχιζόμενη δέσμευση της ΕΤΕπ προς την Ελλάδα είτε αυξηθούν τα έργα είτε όχι, προσέθεσε.

Η Χόιερ ανέφερε ότι η ΕΤΕπ δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε έργα που θεωρεί ότι δεν είναι ισχυρά. Επεσήμανε ότι όσον αφορά την Ελλάδα, όπου ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ζήτησε από την ΕΤΕπ να αυξήσει τη συμμετοχή της στη χρηματοδότηση έργων, «μέχρι στιγμής δεν βλέπω περισσότερα έργα, αλλά ο όγκος κόβει ήδη την ανάσα». Το πρόγραμμα επενδύσεων των 315 δισ. ευρώ του προέδρου της Κομισιόν Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ βασίζεται στην ΕΤΕπ για τη χρηματοδότηση και την επιλογή έργων. Ο Χόιερ ανέφερε ότι το σχέδιο αυτό «αποτελεί μόνο ένα τμήμα ενός μεγάλου παζλ» και ότι χρειάζεται προσεκτική διαχείριση. Μάλιστα προσέθεσε ότι αρκετά από τα 2.000 έργα που εντόπισε ειδική ομάδα της ΕΕ πέρυσι δεν θα χρηματοδοτηθούν επειδή δεν συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις.

© Bloomberg News