Στην κοινή απόφαση να δώσουν νέα ώθηση στην εφαρμογήτης εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία κατέληξαν την Πέμπτη οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείου του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, και οι τέσσερις ηγέτες καταδικάζουν την παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός και άπαντες συμφωνούν ότι το πακέτο των μέτρων, τα οποία συμφωνήθηκαν στις 12 Φεβρουαρίου στο Μινσκ θα πρέπει να εφαρμοστούν «αυστηρά και στο σύνολό τους».

«Αντιπρόσωποι του ΟΑΣΕ θα συναντήσουν τα μέρη επί του πεδίου για να εφαρμοσθούν γρήγορα αυτά τα μέτρα», αναφέρεται στη δήλωση και προστίθεται πως οι υπουργοί Εξωτερικών των τεσσάρων δυνάμεων θα συζητήσουν τις λεπτομέρειες του σχεδίου αργότερα την Πέμπτη».

Νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων RIA είχε μεταδώσει επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ πως η τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους Βλαντίμιρ Πούτιν, Πέτρο Ποροσένκο, Ανγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ, η οποία είχε αρχικά σχεδιασθεί για την Τετάρτη, δεν πραγματοποιήθηκε λόγω ζητημάτων προγραμματισμού και θα λάβει χώρα την Πέμτπη.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ωστόσο απέρριψε το αίτημα της Ουκρανίας για την τοποθέτηση κυανόκρανων του ΟΗΕ, οι οποίοι θα επιτηρούν την εφαρμογή της εκεχειρίας, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία στο Μινσκ θα πρέπει να παραμείνει η βάση για τον τερματισμό των συγκρούσεων.

Απελευθέρωση των ουκρανών αιχμαλώτων στο Ντεμπάλτσεβε απαιτεί ο Ποροσένκο

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο ουκρανός πρόεδρος με τους υπόλοιπους ηγέτες απαίτησε επίσης την απελευθέρωση όλων των ουκρανών κρατουμένων, περιλαμβανομένων όσων αιχμαλωτίστηκαν στο Ντεμπάλτσεβε, στην Ανατολική Ουκρανία.

Τουλάχιστον 90 στρατιώτες της Ουκρανίας κρατούνται από τους φιλορώσους αυτονομιστές και ακόμη 82 αγνοούνται, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το στρατηγικής σημασίας Ντεμπάλτσεβε έχει εξελιχθεί σε θέατρο αιματηρών συγκρούσεων ανάμεσα στους φιλορώσους αυτονομιστές και τις ουκρανικές δυνάμεις παρά την κατάπαυση του πυρός, που υποτίθεται ότι τέθηκε σε ισχύ από τις 15 Φεβρουαρίου.

Κατά τις συγκρούσεις, έχουν χάσει τη ζωή τους 22 στρατιώτες, τουλάχιστον 150 έχουν τραυματιστεί, ενώ εκατοντάδες έχουν παραδοθεί στους φιλορώσους αυτονομιστές. Σύμφωνα με το Κίεβο, κατόπιν σχετικής εντολής του Ποροσένκο, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν αποχωρήσει οργανωμένα από την περιοχή.

Την ίδια ώρα, ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ έδωσε εντολή στο υπουργείο Ενέργειας και την εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom να επεξεργασθούν προτάσεις για την παροχή αερίου στην ανατολική Ουκρανία ως ανθρωπιστική αρωγή, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

Ο Μεντβέντεφ δήλωσε πως η Ρωσία θα πρέπει να παράσχει αέριο στις ελεγχόμενες από τους αντάρτες περιοχές αν η Ουκρανία δεν αποκαταστήσει την παροχή.

Επίθεση με όλμους στη Μαριούπολη από φιλορώσους αυτονομιστές

Επίθεση με όλμους σε θέσεις που κατέχουν κυβερνητικές δυνάμεις στη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ξεκίνησαν την Πέμπτη φιλορώσοι αυτονομιστές.

«Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται επιθέσεις στο Σιρόκιν (ένα χωριό περίπου 30 χλμ. ανατολικά της Μαριούπολης). Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής απόπειρα να καταλάβουν τις θέσεις μας», τόνισε εκπρόσωπος του ουκρανικού Στρατού στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι οι αυτονομιστές αναπτύσσουν τις δυνάμεις.