Η Γαλλία κατήγγειλε την Πέμπτη ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της δεν κάνουν αρκετά για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της αστάθειας στην Αφρική και απαίτησε μια δικαιότερη κατανομή των βαρών.

Τα τελευταία χρόνια, η Γαλλία επενέβη στρατιωτικά εναντίον ισλαμιστών που συνδέονται με την Αλ Κάιντα στο Μάλι, επιχείρησε να αποκαταστήσει την τάξη στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, παλεύοντας ταυτόχρονα να έχει την υποστήριξη από τους εταίρους της στη ΕΕ, οι οποίοι όμως είναι διστακτικοί όσον αφορά τη στρατιωτική τους εμπλοκή.

Με το Ισλαμικό Κράτος να έχει πλέον παρουσία στη Λιβύη και την οργάνωση της Μπόκο Χαράμ να συνιστά απειλή για τις γαλλόφωνες χώρες της δυτικής Αφρικής, το Παρίσι εκτιμά ότι η απειλή την τζιχαντιστών στην Αφρική αυξάνεται.

Ο γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν απηύθυνε δημόσια έκκληση προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν μεγαλύτερη δέσμευση για την ασφάλεια στην Αφρική, κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στη Ρίγα, την πρωτεύουσα της Λετονίας. Μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, τις Βρυξέλλες και την Κοπεγχάγη, δεν υπάρχει πλέον πραγματικός διαχωρισμός μεταξύ της εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας, υποστήριξε ο γάλλος υπουργός Άμυνας.

«Πρέπει να δράσουμε, τόσο στα εδάφη μας όσο και στα θέατρα της κρίσης (στο εξωτερικό). Κατά συνέπεια… το βάρος της ευρωπαϊκής ασφάλειας πρέπει να κατανεμηθεί δίκαια προς τα έξω. Καλώ σε αλληλεγγύη», είπε.

Ο Λε Ντριάν ανέφερε για παράδειγμα ότι η ΕΕ έχει δυσκολίες στην συγκρότηση της ομάδας των 60 ειδικών που απαιτούνται για την αποστολή στρατιωτικών εκπαιδευτών στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και επέκρινε το ότι παρά το γεγονός πως η ΕΕ έχει μια ισχυρή δύναμη ταχείας αντίδρασης 2.000 στελεχών η οποία βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας ανά πάσα στιγμή, δεν έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί.

Η αυξανόμενη παρουσία του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη μεταφέρει τον κίνδυνο στα σύνορα της Ευρώπης, κάτι που έγινε εμφανές την Κυριακή, όταν κυκλοφόρησε ένα βίντεο που δείχνει τον αποκεφαλισμό 21 Αιγύπτιων Κοπτών Χριστιανών.

Ένας γάλλος διπλωμάτης είπε ότι για το Παρίσι υπάρχει τώρα μια άμεση απειλή από την παρουσία τρομοκρατικών ομάδων στη Λιβύη «οι οποίοι έχουν έναν ξεκάθαρο στόχο, που είναι η Ευρώπη».

Η Γαλλία δεν προωθεί μια στρατιωτική επιλογή στη Λιβύη, αλλά, αν πετύχει η διαμεσολάβηση του ΟΗΕ την οποία έχει ζητήσει το Παρίσι μέσω των διπλωματικών υπηρεσιών της ΕΕ, «θα χρειαστεί κάποια ισχυρή παρακολούθηση, ίσως κάποια στρατιωτική παρουσία στο έδαφος, και πρέπει να προετοιμαστούμε γι’ αυτό», είπε η διπλωματική πηγή.

Για το Παρίσι η Μπόκο Χαράμ μετατρέπεται «ίσως σε κύρια απειλή για την ασφάλεια στην Αφρική», και ζητά από τη Βρετανία να είναι «πιο δραστήρια για το εν λόγω θέμα» και να συνεργαστεί με τις γειτονικές χώρες για τον περιορισμό της απειλής. Στρατεύματα από το Τσαντ, τον Νίγηρα και το Καμερούν μάχονται τους αντάρτες ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ που έχουν υπό την κατοχή τους εδάφη στη βορειοανατολική Νιγηρία.