«Πρώτη φορά Αριστερά» φώναξε ο Ανδρέας Λοβέρδος στον Κώστα Καραμανλή όταν οι δυο τους συναντήθηκαν στο περιστύλιο της Βουλής μετά το τέλος της ψηφοφορίας που ανέδειξε νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Προκόπη Παυλόπουλο. Ο πρώην πρωθυπουργός του χαμογέλασε χωρίς να σχολιάσει. Λίγο αργότερα όμως και πριν αποχωρήσει από το Κοινοβούλιο, ο Καραμανλής εμφανίστηκε περισσότερο ομιλητικός. Στη θέα του Αντώνη Σαμαρά, τον ακούμπησε στον ώμο και του ευχήθηκε «καλορίζικος». Ποιος άλλος; Ο νέος Πρόεδρος! Τα χαμόγελα –αν και ελαφρώς ηλεκτρισμένα –δεν έλειψαν ούτε σε αυτή την περίπτωση. Οι δύο άνδρες βέβαια τα είχαν πει και λίγο νωρίτερα, στην Ολομέλεια, πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας. Κι αυτό γιατί ο πρόεδρος της ΝΔ, όταν αντιλήφθηκε την παρουσία του Καραμανλή στην αίθουσα, σηκώθηκε από το πρώτο έδρανο της γαλάζιας παράταξης και –αφού χαιρέτησε τη Νίκη Κεραμέως και τον Βασίλη Κικίλια και έγνεψε στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη –ανέβηκε στα γαλάζια ορεινά και συνομίλησε με τον Καραμανλή.

ΠΕΙΡΑΓΜΑΤΑ. Η αμηχανία κυρίως από τα έδρανα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν έκδηλη καθ’ όλη τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Τουλάχιστον για τα μέλη του Ρεύματος, δηλαδή τους βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας. Οριακά έβγαινε η φωνή του Παναγιώτη Λαφαζάνη στην προφορά του ονόματος του Προκόπη Παυλόπουλου. Το ίδιο συνέβη όμως και στην περίπτωση του Δημήτρη Στρατούλη, του Βαγγέλη Διαμαντόπουλου. Αναλόγως ψήφισε και η Νάντια Βαλαβάνη. Ο Πρωθυπουργός παρακολούθησε τη διαδικασία δείχνοντας αρκετά ευδιάθετος –απάντησε χαμογελαστός ακόμα και σε πείραγμα του Αδωνη Γεωργιάδη αλλά και στον Θανάση Μπούρα και στον Γιάννη Τραγάκη, οι οποίοι από το πρώτο έδρανο της ΝΔ του μιλούσαν όλη την ώρα. Στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα κάθησε αρχικά ο Γιάνης Βαρουφάκης και στη συνέχεια ο Νίκος Βούτσης. Ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος έφτασε από τους τελευταίους στην Ολομέλεια, συζήτησε για λίγα λεπτά με τον Αλέξη Τσίπρα πριν ξεκινήσει η σχετική διαδικασία. Μάλιστα πιάστηκε αρκετά αφηρημένος καθώς, όταν οι ψηφολέκτες φώναξαν το όνομά του, εκείνος δεν απάντησε. Χρειάστηκε η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα και ένα σκούντημα, προκειμένου να συνειδητοποιήσει ότι ήρθε η σειρά του να ψηφίσει.

ΟΙ ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΚΟΙ. Αντίθετα, όλη η καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ με στεντόρεια φωνή ψήφισε τον Προκόπη Παυλόπουλο. Μεταξύ των άλλων, ο Γιώργος Βλάχος, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Νικήτας Κακλαμάνης αλλά και ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής δεν έκρυψαν τη χαρά τους που ο επόμενος ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου θα είναι ο στενός του συνεργάτης και υπουργός των κυβερνήσεών του Προκόπης Παυλόπουλος.

Αίσθηση προκάλεσε, πάντως, σε συνομιλία με δημοσιογράφους η αναφορά του Γιάνη Βαρουφάκη ότι «ύστερα από αυτά που είδα τη Δευτέρα, δεν πιστεύω τίποτα αν δεν το ακούσω μισή ώρα μετά». Η φράση του όπως και όλες οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία συζητήθηκαν και σε συνάντηση που είχε στο γραφείο του ο Αντώνης Σαμαράς με τον Δημήτρη Σταμάτη, τον Χαράλαμπο Αθανασίου, τον Γιάννη Τραγάκη, τον Κώστα Καραγκούνη και τον Νίκο Τσούτσια.