Οι ουκρανοί στρατιώτες που πολέμησαν στα μέτωπα του Ντονμπάς, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, δεν μπορούν να ξεχάσουν τη σφοδρότητα με την οποία άρχισαν να τους βομβαρδίζουν οι αντίπαλες δυνάμεις από τα μέσα του περασμένου Ιουλίου κι έπειτα. Οι θέσεις τους επλήγησαν αλλεπάλληλες φορές από πυραύλους και βλήματα πυροβολικού. Ομως οι επιθέσεις αυτές είναι πολύ πιθανό να μην πραγματοποιήθηκαν από εδάφη των φιλορώσων αυτονομιστών, αλλά από την επικράτεια της Ρωσίας.

Αυτό είναι τουλάχιστον το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε μια ομάδα βρετανών ερευνητών δημοσιογράφων. Μελετώντας δορυφορικές εικόνες και χρησιμοποιώντας ψηφιακές τεχνικές ανίχνευσης, κατάφεραν να συγκεντρώσουν σχεδόν αδιάσειστες αποδείξεις αναφορικά με την άμεση στρατιωτική εμπλοκή του Κρεμλίνου στην κρίση της Ουκρανίας.

Η σκοτεινή πτυχή. Η έρευνα των δημοσιογράφων της οργάνωσης Bellingcat αποκαλύπτει μια σκοτεινή και ιδιαίτερα ανησυχητική πτυχή του πολέμου στην Ανατολική Ουκρανία, ο οποίος εξακολουθεί να μαίνεται παρά την πρόσφατη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.

Από την έναρξη της ένοπλης σύρραξης, τον περασμένο Απρίλιο, μεταξύ των Ουκρανών και των φιλορώσων ανταρτών, τόσο η κυβέρνηση του Κιέβου όσο και οι ηγέτες της Δύσης δεν έχουν σταματήσει να καταγγέλλουν ότι το Κρεμλίνο υποστηρίζει συστηματικά τους αυτονομιστές, τροφοδοτώντας τους με στρατιώτες, πολεμοφόδια και στρατιωτικά οχήματα. Λίγοι, ωστόσο, έχουν αναφερθεί στο ενδεχόμενο μονάδες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων να έπληξαν στόχους εντός της Ουκρανίας.

Εξετάζοντας μέσω δορυφορικών εικόνων τους σχηματισμούς των κρατήρων που δημιουργήθηκαν έπειτα από επιθέσεις κατά θέσεων των Ουκρανών σε τρία διαφορετικά πεδία μαχών, οι δημοσιογράφοι της Bellingcat κατάφεραν να αναπαραγάγουν κατά προσέγγιση τις τροχιές των βλημάτων. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι κάποια από τα βλήματα δεν εκτοξεύτηκαν από εδάφη της Ουκρανίας, αλλά από την επικράτεια της Ρωσίας, μερικά χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

Ιχνη από ελαστικά στρατιωτικών οχημάτων που εντοπίστηκαν κοντά στα πιθανά σημεία εκτόξευσης, πάντα εντός της Ρωσίας, ενίσχυσαν περαιτέρω τα συμπεράσματά τους, καθώς ήταν όμοια με τα ίχνη που αφήνουν ελαστικά ρωσικών οχημάτων εκτόξευσης πυραύλων. Μάλιστα απέκλεισαν το ενδεχόμενο οι επιθέσεις αυτές να πραγματοποιήθηκαν από τους φιλορώσους αυτονομιστές που βρίσκονταν στη Ρωσία, καθώς τα ίχνη κατέληγαν σε περιοχές που απέχουν αρκετά από τα σύνορα της Ουκρανίας. Μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας, ο Στίβεν Τζόνσον, ειδικός οπλικών συστημάτων σε μια υπηρεσία της Αμυντικής Ακαδημίας της Βρετανίας, δήλωσε ότι η μέθοδος της ανάλυσης που χρησιμοποιήθηκε από τους ερευνητές της Bellingcat βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και τα αποτελέσματά της δεν είναι πάντα ακριβή. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι οι δορυφορικές εικόνες από τις πιθανές θέσεις οχημάτων εκτόξευσης πυραύλων που εντοπίστηκαν στη ρωσική επικράτεια εγείρουν σοβαρά ερωτήματα.

Το πόρισμα όμως των βρετανών δημοσιογράφων ενισχύεται περαιτέρω και από μαρτυρίες ουκρανών στρατιωτών.

«Κάθε φορά που άρχιζε το σφυροκόπημα, κάποιοι κρύβονταν στα τεθωρακισμένα οχήματα, κάποιοι κάτω από αυτά, αλλά οι περισσότεροι κρυβόμασταν στα χαρακώματα. Θα μπορούσαμε εύκολα να ελέγξουμε τα σύνορα αν οι Ρώσοι δεν μας βομβάρδιζαν» εξήγησε στην ανταποκρίτρια της «Γκάρντιαν» ένας ουκρανός στρατιώτης, ο οποίος υπηρέτησε για περισσότερο από έναν μήνα, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, σε βάση των ουκρανικών στρατευμάτων στην περιοχή του Λουγκάνσκ, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία. «Το χειρότερο ήταν όταν μας σφυροκοπούσε το πυροβολικό. Στη συνέχεια μάθαμε ότι αποτελούσε τμήμα της εκπαίδευσης των νεαρών ρώσων πυροβολητών» πρόσθεσε.