Τη βαθιά ανησυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πολιτική κατάσταση στην ΠΓΔΜ εξέφρασε ο Επίτροπος για την Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, κατά τις συναντήσεις που είχε την Τρίτη στα Σκόπια με πολιτικούς παράγοντες της χώρας, αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση του Χαν, μία ημέρα μετά την επίσκεψή του στα Σκόπια.

Ο Χαν κατά τις συναντήσεις που είχε στα Σκόπια με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ και με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Πόποσκι, κάλεσε τους πολιτικούς παράγοντες της ΠΓΔΜ να συμμετάσχουν σε εποικοδομητικό διάλογο, στο πλαίσιο του κοινοβουλίου, με έμφαση στις στρατηγικές προτεραιότητες της χώρας και των πολιτών της, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Όλοι οι ηγέτες (σ.σ.της ΠΓΔΜ) πρέπει να συνεργάζονται με καλή πίστη για να ξεπεραστεί το σημερινό αδιέξοδο που δεν είναι επωφελές για τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της χώρας», αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση.

Ο Επίτροπος της ΕΕ επανέλαβε ότι το κράτος δικαίου, τα θεμελιώδη δικαιώματα και η ελευθερία του Τύπου βρίσκονται στο επίκεντρο της διαδικασίας προσχώρησης στην ΕΕ και τα θέματα αυτά δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Από την άποψη αυτή εξέφρασε, επίσης, τη βαθιά ανησυχία του για τις αναφορές σχετικά με τις παρακολουθήσεις των τηλεφωνικών συνομιλιών χιλιάδων πολιτών της χώρας και απηύθυνε κάλεσμα, η υπόθεση να διερευνηθεί διεξοδικά. Ζήτησε δε, οι σχετικές έρευνες να είναι αμερόληπτες και να διεξαχθούν με πλήρη σεβασμό των αρχών του τεκμηρίου της αθωότητας, της διαφάνειας, του διαχωρισμού των εξουσιών και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης. Παράλληλα, εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του στο δικαίωμα των μέσων μαζικής ενημέρωσης να μεταδίδουν ελεύθερα για γεγονότα που άπτονται του δημοσίου συμφέροντος, σημειώνεται ακόμη στην ανακοίνωση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από