Οικονομικοί εισαγγελείς του Παρισιού ξεκίνησαν έρευνα σχετικά με τρία αεροπορικά ταξίδια με ιδιωτικό τζετ που πραγματοποίησε το διάστημα μεταξύ του 2012 και του 2013 ο Νικολά Σαρκοζί, τα οποία τιμολογήθηκαν στην εταιρεία ενός επιχειρηματία, φίλου του πρώην προέδρου, του Στεφάν Κουρμπί, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο συγκλίνουσες πηγές.

Η υπόθεση, γνωστή ως «Air Cocaine», αφορά αρχικά τον Στεφάν Κουρμπί, επιχειρηματία που κατηγορείται για εμπόριο ναρκωτικών, ενώ ο Σαρκοζί εμπλέκεται στο περιθώριο.

Η εισαγγελία του Παρισιού ξεκίνησε τη διαδικασία προανάκρισης στις 19 Δεκεμβρίου με την κατηγορία της υπεξαίρεσης, της συνέργειας και της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος με ενδεχόμενη πρόκληση ζημίας εναντίον της Lov Group του Κουρμπί επιβεβαίωσαν την Τετάρτη δικαστικές πηγές και πρόσωπα ενήμερα του φακέλου.

Μεταξύ των εγγράφων που ανακαλύφθηκαν στη διάρκεια των ερευνών στην εταιρεία, ήταν και δέκα τιμολόγια που είχαν κοπεί στην εταιρεία Lov Group. Ανάμεσά τους ήταν και τρία τιμολόγια που αφορούσαν τα ταξίδια με ιδιωτικά τζετ του πρώην προέδρου της Γαλλίας.

Οι πτήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν με τρία διαφορετικά αεροσκάφη και αναχώρησαν από αεροδρόμιο του Μπουρζέ, κοντά στο Παρίσι, με προορισμό τη Ντόχα (στο Κατάρ) όπου ο πρώην πρόεδρος μετέβη το Δεκέμβριο του 2012, τις ΗΠΑ στα τέλη Δεκεμβρίου του 2013 και το Άμπου Ντάμπι (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) τον Φεβρουάριο του 2013.

Σύμφωνα με μία πηγή ενήμερη για την υπόθεση, οι λογαριασμοί που κατασχέθηκαν από τους ερευνητές αποκαλύπτουν ότι η πρώτη πτήση είχε στοιχίσει 102.000 ευρώ, η δεύτερη 95.000 ευρώ και η τελευταία 104.000 ευρώ.

Το Σεπτέμβριο ο δικηγόρος του Κουρμπί, Κριστόφ Ινγκρέν, είχε υποστηρίξει σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τα τρία αυτά ταξίδια δικαιολογούνταν καθώς ο πελάτης του στόχευε να ιδρύσει ένα επενδυτικό ταμείο στο οποίο ο Νικολά Σαρκοζί θα εμπλεκόταν. Το σχέδιο τελικά εγκαταλείφθηκε.