Μία νέα μέθοδο αφαίρεσης των ανεπιθύμητων πλέον τατουάζ, απλή και χωρίς τις δυσάρεστες επιπτώσεις του λέιζερ, υποστηρίζει ότι εφηύρε καναδός διδακτορικός φοιτητής. Με μία ειδική κρέμα, υπόσχεται ο 27χρονος Αλεκ Φάλκενχαμ, από το Τμήμα Παθολογίας του Πανεπιστημίου Νταλχάουζι στο Χάλιφαξ του Καναδά, το τατουάζ θα ξεθωριάζει σταδιακά.

«Δεν στοχεύουμε στα φυσιολογικά κύτταρα του δέρματος, οπότε δεν προκαλείται φλεγμονή», εξήγησε ο Φάλκενχαμ παρουσιάζοντας το επαναστατικό προϊόν του στο καναδικό κανάλι CBC.

Το τατουάζ δημιουργείται με την έγχυση μελανιού στο δέρμα. Η διαδικασία αυτή προκαλεί την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και τα λεγόμενα μακροφάγα κύτταρα σπεύδουν στην περιοχή για να απορροφήσουν το μελάνι. Ορισμένα από αυτά τα κύτταρα μεταφέρουν το μελάνι στους λεμφαδένες, κάποια άλλα ωστόσο εγκλωβίζονται στο δέρμα, δημιουργώντας την εικόνα του τατουάζ.

Η κρέμα του Φάλκενχαμ εστιάζει σε αυτά ακριβώς τα κύτταρα, τα οποία θα καταστρέφουν νέα μακροφάγα. Επί της ουσίας, η κρέμα θα ξεκινά την όλη διαδικασία από την αρχή κάνοντας το τατουάζ να ξεθωριάζει σταδιακά.

Η κρέμα βρίσκεται ακόμη στο στάδιο των δοκιμών, οπότε ο νεαρός επιστήμονας δεν μπορεί ακόμη να πει με βεβαιότητα πόσες εφαρμογές θα είναι απαραίτητες για την οριστική απομάκρυνση του τατουάζ. Αυτό που διαβεβαιώνει ωστόσο είναι ότι η μέθοδος του, εκτός από πιο ανώδυνη από το λέιζερ, θα είναι σίγουρα και πιο οικονομική.