Νομοθετική ρύθμιση που θα ακυρώσει τις μειώσεις που έχουν προγραμματιστεί στις επικουρικές συντάξεις αναμένεται να καταθέσει την Τετάρτη στην Βουλή το υπουργείο Εργασίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης μιλώντας την Τρίτη στον ΑΝΤ1 ξεκαθάρισε πως παρά τις απαιτήσεις των εταίρων, δεν θα υπάρξει μείωση των επικουρικών συντάξεων.

«Σταματάμε με νομοθετική ρύθμιση τις μειώσεις που έχουν προγραμματιστεί στις επικουρικές συντάξεις. Θα κατατεθεί αύριο» συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός», δήλωσε.

Ο ίδιος αποκάλυψε πως υπέγραψε ήδη τρεις ευνοϊκές ρυθμίσεις σχετικές με το ασφαλιστικό.

Οι εν λόγω ρυθμίσεις που θα έχουν άμεση ισχύ προβλέπουν παράταση ενός έτους της δυνατότητας ασφαλιστικής ικανότητας όσων έχουν πάνω από 50 ένσημα, αντί των 100 που ισχύουν σήμερα, συνέχιση της πλήρους υγειονομικής περίθαλψης των ανασφάλιστων ηλικιωμένων του ΟΓΑ, επαναφορά της σύνταξης στους ανασφάλιστους υπερήλικες στους οποίους έχει κοπεί, αλλά και χορήγηση του ΕΚΑΣ με τους ισχύοντες όρους και προϋποθέσεις, χωρίς αλλαγές στα εισοδηματικά κριτήρια.

«Η μόνη εκκρεμότητα που έχουμε είναι για τους άνω των 65 με αναπηρία και στους επόμενους μήνες, θα λυθεί και αυτό», δήλωσε ο κ. Στρατούλης.

Ερωτηθείς για το πώς θα εξασφαλιστούν τα κονδύλια για τις παραπάνω εξαγγελίες, ο κ. Στρατούλης απάντησε ότι «μαζί με τις ρυθμίσεις που θα στείλουμε, θα υπάρχουν και μέτρα που θα αυξάνουν τα έσοδα».

Για το θέμα των οφειλών προς τα ταμεία, σημείωσε ο κ. Στρατούλης είπε ότι σε συνεργασία με την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, σχεδιάζεται πλάνο για τη ρύθμιση και των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο, ενώ προανήγγειλε τη δημιουργία ειδικής ομάδας του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης, υπεύθυνης για τη διευθέτηση των χρεών.

Σχετικά με τις οφειλές, έκανε έκκληση στους φορολογούμενους που πρόκειται να υπαχθούν στις νέες ρυθμίσεις να αποπληρώσουν τις τρέχουσες οφειλές τους. Για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα, σημείωσε ότι θα υπάρξει ειδική ρύθμιση.