Η δανή πρωθυπουργός Χέλε Θόρνινγκ-Σμιτ είπε σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι ο δράστης της διπλής επίθεσης στην Κοπεγχάγη ανήκε σε συγκεκριμένο πυρήνα.

Η Θόρινγκ-Σμιτ δήλωσε ότι η επιλογή των στόχων του δράστη δείχνει ότι οι επιθέσεις ήταν πράξεις τρομοκρατίας.

«Το επόμενο διάστημα θα εξετάσουμε τον αγώνα μας κατά της ριζοσπαστικοποίησης. Ήδη κάνουμε πολλά» είπε η Θόρνινγκ-Σμιτ.

Η πρωθυπουργός της Δανίας κάλεσε τους εβραίους συμπατριώτες της να μην ανταποκριθούν θετικά στη έκκληση του ισραηλινού ομολόγου της Μπενιαμίν Νετανιάχου να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ και υπογράμμισε ότι η χώρα της τους έχει ανάγκη.

«Δεν θα είμαστε οι ίδιοι χωρίς την εβραϊκή κοινότητα» δήλωσε η Σμιτ, μία ημέρα μετά την επίθεση σε μια συναγωγή στην Κοπεγχάγη στην οποία σκοτώθηκε ένας εβραίος, φύλακας του κτιρίου.

«Η εβραϊκή κοινότητα βρίσκεται στη Δανία εδώ και αιώνες. Η πατρίδα της είναι η Δανία, τα μέλη της ανήκουν στην κοινωνία της Δανίας» τόνισε η ίδια.

«Όλος ο κόσμος μπορεί να κάνει ό,τι θέλει όμως αυτό είναι το μήνυμα που στέλνω στην εβραϊκή κοινότητα και τα μέλη της γνωρίζουν αυτό που πιστεύω για το θέμα αυτό» διαβεβαίωσε η σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Λίγο νωρίτερα, ένας εκπρόσωπος τύπου της εβραϊκής κοινότητας, ο Γιέπε Γιούλ, είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η έκκληση του Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν θα εισακουστεί από τους Εβραίους της χώρας.

«Είμαστε ευγνώμονες για την έκκληση του Νετανιάχου, όμως, είναι δεδομένο ότι είμαστε Δανοί. Είμαστε Εβραίοι της Δανίας, όμως είμαστε Δανοί και ο φόβος δεν θα μας αναγκάσει να φύγουμε για το Ισραήλ».

«Κατανοούμε την ανησυχία του για την ευημερία μας και νιώθουμε ευγνωμοσύνη για την έκκλησή του, όμως είμαστε Δανοί και θα παραμείνουμε στη Δανία. Εάν μετακομίσουμε στο Ισραήλ θα το κάνουμε για άλλους λόγους» επέμεινε ο ίδιος.

Η Δανία αριθμεί περίπου 8.000 Εβραίους, η πλειονότητα των οποίων ζει στην Κοπεγχάγη, σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινότητας.