Με εννέα εντελώς διαφορετικά και όμως τόσο συγγενικά εξώφυλλα γιορτάζει το περιοδικό New Yorker, την είσοδό του στη δέκατη δεκαετία της κυκλοφορίας του – ένα υψηλής αισθητικής κλείσιμο του ματιού στους ιδρυτές του, πίσω στον Φεβρουάριο του 1925 και παράλληλα στον κόσμο που άλλαξε τόσο δραματικά.

Κεντρικό μοτίβο, ένα νήμα που συνδέει και τα εννέα επετειακά εξώφυλλα, είναι ασφαλώς ο Γιούστας Τίλι, η εικόνα του δανδή που κοσμούσε το εξώφυλλο του New Yorker σε εκείνο το παρθενικό τεύχος της 21ης Φεβρουαρίου 1925.

Το ημίψηλο καπέλο, το μονόκλ, η πεταλούδα που συνόδευαν τη φιγούρα του φανταστικού δανδή, υπήρξαν εξάλλου χαρακτηριστικά στοιχεία που διέτρεξαν πάρα πολλά εξώφυλλα του περιοδικού σε αυτά τα 90 χρόνια, ενώ μεταπήδησαν και στην ιστοσελίδα του – άλλωστε η ίδια εικόνα κυκλοφορούσε κάθε Φεβρουάριο ως το 1994!

Και αυτή η εικόνα, με αυτά τα στοιχεία, εντυπώθηκε στο μυαλό του αναγνωστικού κοινού περισσότερο από κάθε άλλη στη σύγχρονη ιστορία των μέσων ενημέρωσης, όπως εξηγεί στο βίντεο και η Φρανσουάζ Μουλί, η φημισμένη γραφίστρια που εργάζεται στο περιοδικό από το 1993.

Τα εννέα εξώφυλλα για τα 90 χρόνια του New Yorker ακολούθησαν ακριβώς την κληρονομιά του δανδή Γιούστας Τίλι. Αλλά πλέον θα βρει κανείς στη θέση του έναν αφροαμερικανό με iPhone, έναν άλλον που έχει καμπουριάσει από την πολλή χρήση του sparthone, τρεις γυναίκες και ένα εξώφυλλο με εννέα διαφορετικές φιγούρες για κάθε δεκαετίες.