Η Βενεζουέλα είναι και επισήμως η χώρα με τον υψηλότερο πληθωρισμό στον κόσμο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο δείκτης για το 2014 διαμορφώθηκε στο 68,5%, πολύ πάνω από τους δείκτες στο Ιράν (20%) και τη Λευκορωσία (16,9%), όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ισπανική El Pais.

Η ίδια εφημερίδα επικαλείται επίσης εκτίμηση του οικονομολόγου Χεσούς Κασίκε ότι στα 16 χρόνια που η χώρα βρίσκεται υπό διακυβέρνηση Τσάβες και Μαδούρο, το εθνικό νόμισμα -το Μπολίβαρ- έχει υποτιμηθεί κατά 30.137%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα πλέον δυσάρεστα μέτρα για την οικονομία της χώρας ανακοινώνονται στα μέσα Φεβρουαρίου, όταν οι κάτοικοι της χώρας σπεύδουν στις παραλίες για να γιορτάσουν το Καρναβάλι, ενδεχομένως και να ξεχαστούν.

Η Αντιπολίτευση από την πλευρά της, δίνει μάχη για να κρατήσει ζωντανές τις ειδήσεις αυτές προκειμένου να δείξει στους πολίτες την ανάγκη για πολιτική και οικονομική αλλαγή.

Η κυβέρνηση Μαδούρο, σε μια προσπάθεια να προστατέψει τα εισοδήματα και την αγοραστική δύναμη των πολιτών, έχει καθιερώσει ανώτερο πλαφόν κέρδους το 30% και αυστηρότητα πρόστιμα (έως κάθειρξη 12 ετών) σε όσους παρανομούν.