Σε επανατοποθέτηση περισσότερων από 3.900 δημοσίων υπαλλήλων, που απολύθηκαν ή βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας θα προχωρήσει το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέσα σε ενάμισι μήνα.

Αυτό ανέφερε την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για 2.103 απολυμένους, εκ των οποίων όμως οι 1.038 έχουν επιστρέψει με προσωρινές δικαστικές αποφάσεις, καθώς και 1.825 διαθέσιμους.

Με το ίδιο νομοσχέδιο – όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος – θα προβλεφθεί ένα νέο καθεστώς εθελοντικής κινητικότητας, όπου οι υπάλληλοι που θα επανέλθουν στο Δημόσιο θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν να απασχοληθούν είτε στην παλιά τους θέση, είτε σε άλλο φορέα βάσει μίας πρώτης καταγραφής άμεσων αναγκών που θα γίνει. Η εφαρμογή της κινητικότητας σε αυτή τη φάση θα αποτελέσει κατά τον κ. Κατρούγκαλο «πρόβα» για το μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας, που θα προβλεφθεί με άλλο νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί εντός εξαμήνου.

Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνει πλήρης ανακαθορισμός των αναγκών των υπουργείων και θα υπάρξουν περιγράμματα θέσεων ώστε να μπορεί να ανοίξει ο δρόμος των μετακινήσεων δημοσίων υπαλλήλων. Παράλληλα, στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται οι νέες διατάξεις για την αξιολόγηση των υπαλλήλων, που όπως επανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός δεν θα έχει χαρακτήρα τιμωρητικό, αλλά επιβραβευτικό. Θα παραμείνει, πάντως, η διενέργεια συνέντευξης αλλά θα περιοριστεί το ποσοστό που θα βαρύνει στη συνολική βαθμολογία.

Ο κ. Κατρούγκαλος προανήγγειλε επίσης πως άμεσα θα προωθηθούν ρυθμίσεις και «για την ανάκληση αντισυνταγματικοτήτων στο πειθαρχικό δίκαιο» όπως επαναφορά του τεκμηρίου αθωότητας για όσους κατηγορούνται για κάποιο αδίκημα και δεν έχουν καταδικαστεί και τον τερματισμό διώξεων για συνδικαλιστική δράση. Πρόβλεψη θα υπάρξει και εξορθολογισμό ορισμένων διατάξεων του υφιστάμενου συστήματος επιλογής προϊσταμένων, μέχρι την καθιέρωση νέου.

Σταδιακά θα ανοίξει και ο δρόμος για το διορισμό των αδιόριστων του ΑΣΕΠ, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε και σε σκέψεις της κυβέρνησης για επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας. Υπήρξε παράλληλα κατηγορηματικός πως όποιος δημόσιος υπάλληλος έχει διοριστεί με πλαστά δικαιολογητικά, θα απομακρύνεται άμεσα. Ωστόσο, δεν θα συνεχιστεί ο έλεγχος μετατροπής συμβάσεων που οδήγησε στη μονιμοποίηση υπαλλήλων.