Εξοργισμένο πλήθος λίντσαρε και έκαψε ζωντανή γυναίκα που κατηγορήθηκε πως δολοφόνησε μικρό κορίτσι στην επαρχία Εσκουίντλα, στο νότιο τμήμα της Γουατεμάλας, όπως ανέφεραν την Τετάρτη στελέχη του κέντρου άμεσης βοήθειας της χώρας και μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η γυναίκα, η οποία ήταν η μητριά του κοριτσιού, κάηκε ζωντανή αφού τη λίντσαραν κάτοικοι της κοινότητας Σαν Βισέντε Πακάγια, περίπου 50 χλμ. νότια της πρωτεύουσας, ανακοίνωσε η πυροσβεστική υπηρεσία της Γουατεμάλας μέσω Twitter.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που επικαλείται ο Τύπος, το κορίτσι ηλικίας 8 ετών που είχε εξαφανιστεί την περασμένη Πέμπτη εντοπίστηκε νεκρή μέσα σε πηγάδι. Οι αρχές της χώρας δεν έχουν δώσει μέχρι στιγμής στοιχεία για τα κίνητρα του εγκλήματος.

Τα λιντσαρίσματα έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια στη Γουατεμάλα, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι ο πληθυσμός έχει πάψει να θεωρεί ότι οι δυνάμεις ασφαλείας ή η δικαιοσύνη ασκούν τα καθήκοντά τους με αποτελεσματικό τρόπο.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Γουατεμάλας, το 2013 συνολικά 52 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πολίτες που πήραν τον νόμο στα χέρια τους, ενώ ο αριθμός των λιντσαρισμάτων είχε ανέλθει σε 23 το 2012.