Κάθειρξη 15 ετών επιβλήθηκε, την Τετάρτη, στονπρώην υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου Ντίνο Μιχαηλίδη και τον γιο του Μιχάλη,οι οποίοι νωρίτερα είχαν κριθεί ένοχοι για την εμπλοκή τους στην υπόθεση με τη διακίνηση μίζας που φέρεται ότι διακινήθηκε κατά την προμήθεια των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων TOR M1 επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου.

Σε ισόβια κάθειρξη και 17 έτη καταδικάστηκε ο καταζητούμενος επιχειρηματίας Φουάντ Αλ Ζαγιάντ, ενώ σε ισόβια κάθειρξη και 12 έτη καταδικάστηκε ο πρώην σύμβουλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Αν. Σοφός.

Για τη σύζυγο του Αν. Σοφού, Μαρία, που κατηγορείται για συνέργεια σε ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, οι δικαστές επέβαλλαν ποινή κάθειρξης 12 έτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δικαστές απέρριψαν τα αιτήματα των κατηγορουμένων περί αναγνώρισης ελαφρυντικών .

Οι ποινές επιβλήθηκαν για τη διακίνηση, για λογαριασμό του Ακη Τσοχατζόπουλου, πολλών εκατομμυρίων ευρώ, προερχόμενων από παράνομες αμοιβές από την αγορά των ρωσικών συστημάτων. Οι κατηγορίες αφορούν νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και δωροδοκία.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι εμπλεκόμενοι διευκόλυναν τη διακίνηση μεγάλου χρηματικού ποσού εκατομμυρίων ευρώ προερχόμενων από τον καταζητούμενο συγκατηγορούμενό τους Αλ Ζαγιάντ, τα οποία, μέσω τριών υπεράκτιων εταιριών και λογαριασμών, είχαν τελικό αποδέκτη τον Ακη Τσοχατζόπουλο.

Η δικογραφία περιλαμβάνει τις καταθέσεις του εξάδελφου του Ακη Τσοχατζόπουλου Νίκου Ζήγρα, ο οποίος ισχυρίζεται πως ο πρώην κύπριος πολιτικός το 1997 εξυπηρέτησε τον έλληνα πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας μεταφέροντάς του χρήματα ακόμη και σε βαλίτσες. Κανένας πάντως από τους κατηγορούμενους στις απολογίες του δεν δέχθηκε την ποινική εμπλοκή που του αποδίδεται στη διακίνηση μαύρου χρήματος.