Κορυφώνεται την Τρίτη με ομιλίες η συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του αρχηγού, πλέον, της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά αλλά και η δευτερολογία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και φυσικά η ψηφοφορία επί των προγραμματικών δηλώσεων.

Στο μεταξύ, η δεύτερη μέρα της τριήμερης συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης,

ξεκίνησε με τους αγορητές των κομμάτων.

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας αναφερόμενος στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης, τόνισε ότι «στο λεξιλόγιο της κυβέρνησης δεν υπάρχει ούτε η λέξη υποταγή ούτε και η λέξη μπλόφα».

«Σεβόμαστε τους κανόνες του πλαισίου που επιχειρούμε να αλλάξουμε, αλλά ο σεβασμός δεν είναι αδυναμία» πρόσθεσε.

Από τη ΝΔ ο Γιώργος Κουμουτσάκος επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να «συντονίσει το ρολόι της με την πραγματικότητα» κατηγορώντας την ότι «επιμένει στην προεκλογική θολούρα». Ο κ. Κουμουτσάκος κατέληξε τονίζοντας: «Δεν πρόκειται να δώσουμε τη στήριξή μας στο άγνωστο και το θολό που εκφράζει η συγκυβέρνηση μιας ιδεοληπτικής αριστεράς και μιας ανερμάτιστης υπερδεξιάς».

Ο Ηλίας Κασιδιάρης, εκ μέρους της Χρυσής Αυγής, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κάνει κυβιστήσεις και υποστήριξε ότι μετεκλογικά «δεν ειπώθηκε ούτε μία λέξη για κούρεμα του χρέους ούτε ειπώθηκε κάτι για κατάργηση του μνημονίου».

«Ευχολόγια» χαρακτήρισε την ομιλία του πρωθυπουργού η βουλευτής του Ποταμιού, Αντιγόνη Λυμπεράκη, η οποία υποστήριξε ότι τίποτα για την οικονομία δεν ακούστηκε πέρα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ενώ έκανε λόγο για «ταύτιση των πολιτικών της νέας κυβέρνησης, με αυτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

Τη στήριξη αλλά και την ανοχή στη νέα κυβέρνηση αρνήθηκε και το ΚΚΕ καθώς, όπως υποστήριξε ο Νίκος Καραθανασόπουλος «θα αποτελούσε προσβολή για την ιστορία του ΚΚΕ». Ταυτόχρονα, επέκρινε τις αναφορές του υπουργού Οικονομικών περί «λιτού βίου» υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση απαιτεί να χαμηλώσει ο πήχης, ενώ κάλεσε τον λαό να μη βάλει πλάτη σε αυτή την πολιτική».

Η κυβέρνηση βρίσκεται στην κατεύθυνση να γίνει «πιόνι των ιμπεριαλιστών», εκτίμησε η πρώην επικεφαλής της ΚΟ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, βουλευτής Επικρατείας του κόμματος, κατά την ομιλία της επί των προγραμματικών δηλώσεων.

Απευθυνόμενη προς τα κυβερνητικά έδρανα είπε: «Εσείς νομίζετε ότι αν απευθυνθείτε στη Γαλλία και τις ΗΠΑ θα πάρετε κάτι περισσότερο από τη ΝΔ. Συνήθως τέτοιες κυβερνήσεις, όταν πηγαίνουν στις πλάτες είτε του ενός είτε του άλλου ιμπεριαλιστή, μετατρέπονται σε κυβερνήσεις-πιόνια ανεξαρτήτως αν ήταν αυτή η επιλογή τους».

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν κάνει κωλοτούμπες», αφού «το πρόγραμμά του είναι αντεργατικό, αντιλαϊκό, σοσιαλδημοκρατικό σε συνθήκες κρίσης και προσπάθειας διεξόδου υπέρ του κεφαλαίου, το οποίο διανθίστηκε με συνθήματα εμπορίας ελπίδων και λαϊκής παραπλάνησης». «Τώρα» πρόσθεσε «το απογύμνωσαν από συνθήματα αλλά με συνέπεια παλεύουν το πρόγραμμά τους και όσον αφορά ποιος θα πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη». Τόνισε επίσης πως «δεν αλλάζει σε τίποτα τις πολιτικές».

Ακόμη, η Αλέκα Παπαρήγα επισήμανε πως η λαϊκή αξιοπρέπεια δεν μπορεί να ταυτίζεται με καμία κυβερνητική επιλογή, τονίζοντας πως «δεν μπορεί ο λαός να κατακτά την αξιοπρέπειά του γεμίζοντας τις πλατείες με τυφλή διαμαρτυρία είτε γεμίζοντας τις πλατείες ως χειροκροτητής της κυβέρνησης» και σημειώνοντας πως «δεν είναι και αυθόρμητες αυτές οι κινητοποιήσεις αυτές». Σχολίασε μάλιστα πως πρόκειται για «παλιά ήθη με νέες μορφές».

Αφού χαρακτήρισε «πολύ φτωχές» τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης όσον αφορά τη στρατηγική του ΝΑΤΟ και διερωτήθηκε γιατί να μην συνδράμει την κυβέρνηση ο Ομπάμα «μπας και του είπατε ότι δεν θέλετε τη Σούδα, το Ακτιο και τον Άραξο που καθιστούν την Ελλάδα προγεφύρωμα ακόμη και κατά των Παλαιστινίων» εξέφρασε την αγανάκτησή της με μια τοποθέτηση του Μανώλη Γλέζου.

Κατέληξε: «Τον άκουσα να λέει ότι η ομιλία Τσίπρα είναι το γράμμα του Ζαχαριάδη του ’40 και το λιγότερο που μπορώ να πω είναι ότι η Μυλωνού βάζει τον άνδρα της στην ίδια μοίρα με τους πραγματευτάδες».

Από το ΠΑΣΟΚ ο Λεωνίδας Γρηγοράκος κάλεσε την κυβέρνηση, η οποία όπως είπε «υποσχέθηκε πολλά» να προσαρμοστεί στο ευρωπαϊκό περιβάλλον για το καλό του τόπου. Ο κ. Γρηγοράκος υποστήριξε ότι το κόμμα του, παρά τα λάθη του, παρέδωσε τη χώρα όρθια και καταλόγισε στην κυβέρνηση έλλειψη προγράμματος, σχεδίου και μεθόδου ενόψει διαπραγματεύσεων.

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, καταλογίζοντάς της δείγματα «ακραίας και αντιφατικής πολιτικής, ασάφειες, αλλά και έλλειψη ενός συγκροτημένου εθνικού σχεδίου» και τόνισε, «ότι όλα αυτά, έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία υψηλών αναταράξεων για τη χώρα» για αυτό και το κόμμα του δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο Χρ. Σταϊκούρας υπεραμύνθηκε της πολιτικής της κυβέρνησής του, κάνοντας λόγο για «ορθές επιλογές που οδήγησαν τη πορεία της χώρας προς τα εμπρός και άρχισαν να αποδίδουν θετικά μετρήσιμα αποτελέσματα στην οικονομία της».

«Διαμορφώσαμε την αναγκαία συνθήκη για την εθνική κυριαρχία. Με συλλογική και σκληρή δουλειά φέραμε θετικά μετρήσιμα αποτελέσματα. Και τώρα, αν και η χώρα έχει υψηλό χρέος δεν είναι χρεοκοπημένη» τόνισε ο Χρ. Σταϊκούρας.

Τέλος, ο Χρ. Σταϊκούρας τόνισε, ότι η παράταξη του έχει αποδείξει πως είναι δύναμη ευθύνης, σταθερότητας και προόδου και το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει, όπως είπε, στηρίζοντας τις όποιες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που θα είναι ωφέλιμες για τη χώρα.

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής το μεσημέρι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας αποκάλυψε πως το πρωτογενές πλεόνασμα το 2014 ανήλθε στα2,9 δισ. ευρώ, έναντι 5,3 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2015, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτιμάται στα 4,4 δισ. ευρώ ή στο 2,5% του ΑΕΠ.

Ο Δημ. Μάρδας στην ομιλία του παρουσίασε παρεμβάσεις για τη μείωση των δαπανών, αλλά και την αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Ενδεικτικώς προανήγγειλε την επανεξέταση του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο, λέγοντας πως πρέπει να υπάρξει «αποκατάσταση αδικιών», η οποία θα αφορά σε «λίγες και συγκεκριμένες υποθέσεις».

Ακόμη, έφερε ως παράδειγμα σπατάλης το κτίριο όπου στεγάζεται οργανισμός Enterprise Greece και για το οποίο το Δημόσιο καταβάλει για ενοίκια και κοινόχρηστα 400.000 το χρόνο όταν ο ίδιος φορέας διαθέτει ιδιόκτητο κτίριο!

Ομοίως αναφέρθηκε και στη σπατάλη στο χώρο της Υγείας , υποστηρίζοντας πως υπάρχει η δυνατότητα περικοπών, φέρνοντας ως παράδειγμα υλικά που τα νοσοκομεία αγοράζουν σε τιμή 10 ή 20 φορές υψηλότερα από τη χονδρική τους τιμή. «Δεν μιλώ για υλικά προέλευσης Κινάς», τόνισε.

Στο σκέλος των εσόδων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως μπορούν να εξευρεθούν φόροι 1,5 δισ. ευρώ ετησίως μέσα από την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, κάτι που όπως είπε θα δρομολογηθεί μέσα από νομοθετικές αλλαγές στις οποίες εμπλέκονται επτά υπουργεία.

Λίγο αργότερα τον λόγο πήρε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ο οποίος από το βήμα της Βουλής είπε πως«η κυβέρνησή μας τελεί υπό ένα καθεστώς απειλών που δεν συνάδει με τα ευρωπαϊκά ιδεώδη».

«Το φάρμακο είναι τοξικό και το κακό είναι ότι το ξέρει και ο γιατρός» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών προσθέτοντας: «Ηρθε η ώρα να ειπωθούν στον δημόσιο ευρωπαϊκό διάλογο όσα λέγονται έως τώρα με τα μικρόφωνα κλειστά. Ακόμα και η τρόικα παραδέχεται κατ΄ιδίαν ότι το πρόγραμμα δεν αποδίδει. Αλλα λένε δημόσια όμως», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, στην ομιλία του στη Βουλή περίεγραψε «μια νέα εποχή στη σχέση του αστυνομικού με τον πολίτη».

Οι προτάσεις του -πρωτίστως θεσμικού χαρακτήρα- έθεσαν στο επίκεντρο έναν αστυνομικό με κοινωνική αναγνώριση, εκπαίδευση και εξασφαλισμένο «στάτους».

«Ο σύγχρονος αστυνόμος δεν παίζει κρυφτούλι με τους κλέφτες στις γωνιές της αλάνας ή της αυλής, αλλά έχει να αντιμετωπίσει την αυτοκρατορία του εγκλήματος. Για να τον έχουμε φίλο και προστάτη στον δρόμο, στο σχολείο, στην επιχείρηση, πρέπει να του εμπιστευτούμε στρατηγικό ρόλο και όχι απλώς εκτελεστικό και αφετέρου να τον εκπαιδεύσουμε κατάλληλα» είπε ο κ. Πανούσης και υπογράμμισε ότι πρέπει να ξεκινήσει «μια νέα εποχή στις σχέσεις αστυνομίας – πολίτη».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, υψηλόβαθμοι ή χαμηλόβαθμοι, «είναι όλοι χαμηλόμισθοι και όλοι δικαιούνται αναγνώριση της επικινδυνότητας του επαγγέλματός τους. Και όλοι όμως πρέπει να υπάγονται στον πειθαρχικό και δημοκρατικό έλεγχο».

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στη στάση της Ελληνικής Αστυνομίας στις διαδηλώσεις: «Η Ελληνική Αστυνομία οφείλει να κατανοήσει ότι η συλλογική δράση δεν αποτελεί παράγοντα διατάραξης της δημόσιας τάξης, αλλά κοινωνική λειτουργία. Στον βαθμό που η αστυνομία διευκολύνει την άσκηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών, οι σχέσεις ανάμεσα σε αυτήν και στους πολίτες θα βελτιωθεί. Φυσικά, τούτο δεν σημαίνει ότι η αστυνομία δεν θα αντιμετωπίσει δραστικά περιπτώσεις εγκληματικότητας, αν κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο. Αυτό όμως θα πρέπει να γίνεται σε μια διαφορετική βάση, όπου η αστυνομία δεν θα αντιμετωπίζει το πλήθος ούτε ως ομοιογενές, αλλά ούτε εκ των προτέρων ως επικίνδυνο» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός και διευκρίνισε: «Δεν είναι εχθρός της αστυνομίας ο κάθε διαδηλωτής. Και αυτό θα πρέπει να γίνει απολύτως σαφές στο αστυνομικό προσωπικό που διαχειρίζεται διαδηλώσεις».

Ο Γ. Πανούσης αναφέρθηκε στη «συμβολική αλλαγή του τίτλου της ΕΥΠ, σε Υπηρεσία Προστασίας Εθνικής Κυριαρχίας», τονίζοντας ότι η αλλαγή της ονομασίας μπορεί να έχει συμβολισμό αλλά «είναι σημαντικό ότι αναλαμβάνει αρμοδιότητες για την εξωτερική ασφάλεια. Και όχι για την εσωτερική ασφάλεια, που είναι υπόθεση της αστυνομίας».

Διάλογο με όλους, ακόμη και με τους κουκουλοφόρους, καθώς και κατάργηση των φυλακών ασφαλείας στον Δομοκό, προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ο υπουργός εξέφρασε πρόθεση κατάργησης των φυλακών τύπου Γ΄, τόνισε ότι θα κατοχυρωθεί το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών, προανήγγειλε αναθεώρηση του αντιρατσιστικού νόμου ενώ δήλωσε ανοικτός στον διάλογο, «ακόμη και με τους κουκουλοφόρους».

Ο πρωθυπουργός έδωσε όρκους πίστης σ’ αυτούς και σ’ αυτά που ευθύνονται για το κατάντημα αυτής της χώρας, κατήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή. Ο κ. Κουτσούμπας κατήγγειλε ότι έρχεται νέο πρόγραμμα που θα ματώσει τον λαό και ότι προχωρά ένας νέος επώδυνος συμβιβασμός.

«Μέσα σ’ αυτές τις 15 ημέρες, από τις εκλογές και τον σχηματισμό κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων και μέσα από την ομιλία του πρωθυπουργού, επιβεβαιώθηκε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να ισορροπήσει ακροβατώντας, προσπαθώντας να ικανοποιήσει στα λόγια τόσο τους εγχώριους ομίλους αλλά και τα ευρωπαϊκά μονοπώλια που καθορίζουν τις τύχες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, δηλαδή τους λεγόμενους εταίρους, τους δανειστές και πάει λέγοντας.

Προσπαθεί, επίσης, να χαϊδέψει τα αυτιά του λαού μας, γνωρίζοντας καλά ότι ένα μέρος τους ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ εγκαταλείποντας το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, έχοντας κάποιες μικρές ελπίδες ότι ίσως κάνει κάτι καλύτερο από τους προηγούμενους» είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ.

«Έχοντας σηκώσει τους τόνους προεκλογικά, ο ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύεται τώρα να προσγειωθεί και να προσγειώσει ταυτόχρονα αρκετούς οπαδούς του στη σκληρή πραγματικότητα που την επιβάλλει, μια λυκοσυμμαχία, της οποίας δηλώνει ένθερμος πιστός εταίρος και μάλιστα τη θεωρεί και κοινό μας σπίτι.

Καλλιεργεί την αυταπάτη ότι μπορεί να αλλάξει με διαπραγματεύσεις επειδή θα μιλάει πιο υπερήφανα από τους προηγούμενους.

Φυσικά εμείς δεν έχουμε καμία αυταπάτη ούτε τρέφουμε ψεύτικες ελπίδες» ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας, παρατηρώντας: «Τα πλατιά λαϊκά στρώματα αναγνωρίζουν ότι το ΚΚΕ έχει συνέπεια λόγων και έργων, επιδεικνύει σταθερότητα αρχών και θέσεων. Μια σταθερότητα και συνέπεια που δεν στηρίζεται σε δόγματα αλλά σε αναλύσεις της πραγματικότητας, με οικονομικές προβλέψεις που επιβεβαιώνονται γιατί πατάνε στο έδαφος από τη σκοπιά των συμφερόντων του λαού μας».

Αργότερα ανέβηκε στο βήμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «η γραμμή της κυβέρνησης είναι υποχώρηση με την κραυγή «επίθεση»».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο για τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και πως επιδιώκει φευγαλέες εντυπώσεις με περιφερειακές συναντήσεις, που όμως καταρρέουν όταν γίνονται οι επαφές με τους θεσμικούς εταίρους.

«Το πρόγραμμα – γέφυρα είναι τεράστιο λάθος. Οχι γιατί μπορεί να μην μας το δώσουν αλλά γιατί κακώς το ζητάμε» είπε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Η δραστική μείωση της ανεργίας των ναυτικών και η επανακαταξίωση του ναυτικού επαγγέλματος, ο τερματισμός της απλήρωτης εργασίας των ναυτικών, καθώς και η ομαλή και τακτική διεξαγωγή όλων των προγραμματισμένων δρομολογίων της ακτοπλοΐας, αποτελούν τις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης στο χώρο της ναυτιλίας – ανέφερε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας. Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών, ο Δρίτσας επαναβεβαίωσε τη βούληση της κυβέρνησης για παύση της ιδιωτικοποίησης των Οργανισμών των Λιμένων Πειραιά και Θεσσαλονίκης.

Να μην παίξει η κυβέρνηση την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας κορώνα γράμματα, ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης μιλώντας απόψε στις προγραμματικές δηλώσεις.

«Τελειώστε αυτό το παραμύθι διότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν αποδείξει ότι ψάχνουν τη λύση, μέσα στην ΕΕ και στην ευρωζώνη. Εμείς δουλειές εργολάβων δεν έχουμε πάρει», απάντησε στον Θεοχάρη ο υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουικ.

«Το κόμμα μας θα στηρίξει ενεργά όποια απόφαση είναι στην κατεύθυνση της διαφάνειας ή είναι κατά της διαφθοράς ή κατά των εργολάβων ή για να σταματήσουν τα θαλασσοδάνεια», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης και ζήτησε να σταματήσει η λάσπη ότι το Ποτάμι είναι κόμμα των εργολάβων.

Νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος είπε ότι η εποχή των τρυφερών ενσταντανέ στην ταράτσα της καγκελαρίας έχει περάσει ανεπιστρεπτί και πρόσθεσε ότι «ζούμε ιστορικές στιγμές γιατί σήμερα η Ελλάδα κυβερνάται από δύο κόμματα που ανδρώθηκαν την περίοδο της κρίσης».