Σε δύο κατευθύνσεις θα κινούνται οι αλλαγές που θα επιφέρει η κυβέρνηση στο νόμο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες από τη Βουλή ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα καταργηθούν άμεσα οι διατάξεις που παρέχουν ασυλία στις Διοικήσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, της Τράπεζας της Ελλάδας και του ΤΑΙΠΕΔ.

Οπως ανάφερε, όλοι οι έλληνες πολίτες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου και τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού και ειδικά η «υπαλληλική ελίτ», δεν μπορεί να εξαιρείται.

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ακόμη πως στο πλαίσιο της εξυγίανσης και ανασυγκρότησης του τραπεζικού συστήματος είναι αναγκαία η τροποποίηση του νόμου για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε το Δημόσιο να ασκήσει «χωρίς περιορισμούς» τα δικαιώματά του στις συστημικές τράπεζες που ανακεφαλαιοποιήθηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού, λαμβάνοντας υπόψη και τα δικαιώματα των ιδιωτών μετόχων.

Ο ίδιος είπε πως εφεξής είναι αναγκαία η αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας, ώστε οι τράπεζες να αναλαμβάνουν την εκπλήρωση ποσοτικών και ποιοτικών στόχων.

Χαρακτήρισε δε αναγκαία την ίδρυση ενδιάμεσου φορέα για την διαχείριση των «κόκκινων» και επιχειρηματικών δανείων, που από τη μια πλευρά θα προστατεύει τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τους μικρούς και τους μεσαίους επιχειρηματίες και από την άλλη θα μεριμνά για τη μη επιβάρυνση των τραπεζικών ισολογισμών.

Μέχρι την ψήφιση των νομοθετημάτων και την έκδοση των απαραίτητων υπουργικών αποφάσεων ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως θα απαγορεύεται κάθε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας καθώς και η μεταβίβαση ενυπόθηκων δανείων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του οφειλέτη σε μη αναγνωρισμένα τραπεζικά ιδρύματα σε Έλληνες ή ξένους «κερδοσκόπους».