Σε επίπεδα-ρεκόρ έφτασε το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας το 2014, εξέλιξη που αναμένεται να αυξήσει τις διεθνείς πιέσεις προς το Βερολίνο να αυξήσει την εσωτερική ζήτηση στη γερμανική οικονομία για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές ανισορροπίες.

Το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας πέρυσι ανήλθε σε 215,3 δισ. ευρώ από 189,2 δισ. ευρώ το 2013, όπως ανέφερε η κρατική ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της χώρας από το Βισμπάντεν. Πρόκειται για ποσό που αναλογεί στο 7,4% του ΑΕΠ της χώρας. Το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας ξεπερνά ακόμη και αυτό της Κίνας, το οποίο ανέρχεται σε 176,7 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία αυτά που δημοσιοποιήθηκαν καθώς οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών του G20 είχαν συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, αναμένεται να αναζωπυρώσουν την κριτική από θεσμούς όπως είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παράλληλα οι γερμανοί εξαγωγείς αναμένεται να λάβουν ισχυρή ώθηση από τη χωρίς προηγούμενο ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που αναμένεται να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη εξασθένηση του ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η ανταγωνιστικότητα των γερμανικών προϊόντων θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το γερμανικό οικονομικό μοντέλο που βασίζεται στις εξαγωγές έχει βρεθεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο της κριτικής. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και το ΔΝΤ έχουν ασκήσει επανειλημμένως κριτική στην εξάρτηση που έχει η Γερμανία από τις εξαγωγές αυτές. Στους κόλπους της ΕΕ, το 2013 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αρχίσει έρευνα για να διαπιστωθεί κατά πόσον αυτή η πρακτική της Γερμανίας αντίκειται στις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Γερμανοί πολιτικοί αλλά και η ίδια η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ έχουν απαντήσει στην κριτική που δέχτηκαν ότι τα πλεονάσματα της Γερμανίας αντικατοπτρίζουν την ανταγωνιστικότητα των γερμανικών εταιρειών, στην οποία δεν μπορεί να παρέμβει η κυβέρνηση. Πέρυσι οι μισθοί στη Γερμανία αυξήθηκαν 1,6%, που είναι η μεγαλύτερη άνοδος από το 2008.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας ανήλθε σε 217 δισ. ευρώ το 2014, με τις εξαγωγές να αυξάνονται 3,7% από το 2013. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν 2%. Οι πωλήσεις προϊόντων στο εξωτερικό αυξήθηκαν 3,4% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

© Bloomberg News