Πρόεδρος της Βουλής με ρεκόρ ψήφων, 235, εξελέγη το πρωί της Παρασκευής η Ζωή Κωνσταντοπούλου του ΣΥΡΙΖΑ ύστερα από τη μυστική ψηφοφορία που ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 στην Ολομέλεια. Η 39χρονη Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι επίσης η νεότερη βουλευτής που αναλαμβάνει Πρόεδρος της Βουλής.

Συνολικά ψήφισαν 298 βουλευτές. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, έλαβε 235 ψήφους, ενώ υπήρξαν 61 λευκά και δύο άκυρα ψηφοδέλτια. 

Στην εκλογή των επτά αντιπροέδρων της Βουλής προχώρησε η Ολομέλεια το απόγευμα. Όλοι οι προτεινόμενοι για τα αξιώματα εξελέγησαν εκτός από τον προτεινόμενο από τη Χρυσή Αυγή, ο οποίος δεν έλαβε τις απαραίτητες ψήφους. Το Σώμα ψήφισε επίσης γραμματείς και κοσμήτορες.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, πρώτος αντιπρόεδρος εξελέγη Αλέξης Μητρόπουλος με 229 ψήφους (52 λευκά και 1 άκυρο), δεύτερος αντιπρόεδρος εξελέγη ο Γ.Μπαλάφας με 235 ψήφους (47 λευκά), τρίτη αντιπρόεδρος εξελέγη η Δέσποινα Χαραλαμπίδου με 229 ψήφους (50 λευκά, 3 άκυρα).

Από τη ΝΔ εξελέγη τέταρτος αντιπρόεδρος ο Νικήτας Κακλαμάνης με 247 ψήφους (34 λευκά, 1 άκυρο).

Για τη θέση του πέμπτου αντιπροέδρου υποψήφιος ήταν ο Μιχαήλ Κωνσταντίνου Αρβανίτης Αβράμης από τη Χρυσή Αυγή, ο οποίος όμως δεν εξελέγη αφού έλαβε μόλις 37 ψήφους (197 λευκά). Για την εκλογή του χρειαζόταν 134 ψήφους.

Στη θέση του έκτου αντιπροέδρου εξελέγη από το Ποτάμι ο Σπύρος Λυκούδης με 210 ψήφους (63 λευκά, 9 άκυρα).

Τέλος, ζ" αντιπρόεδρος εξελέγη ο Γ.Λαμπρούλης από το ΚΚΕ με 235 ψήφους (38 λευκά, 1 άκυρο).

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου

«Πρόκειται για ρεκόρ όλων των εποχών» ανακοίνωσε ο Γιάννης Τραγάκης, προεδρεύων του σώματος κατά τη συνεδρίαση ως αρχαιότερος στη Βουλή, για την εκλογή της Ζωής Κωνσταντοπούλου. «Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης» προσέθεσε.

Τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη ευχαρίστησε προσωπικά στα πρώτα της λόγια ως Πρόεδρος της Βουλής η Ζωή Κωνσταντοπούλου. 

Η ίδια ευχαρίστησε τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ αλλά και τις κοινοβουλευτικές ομάδες που έδωσαν θετική ψήφο. Τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ είχαν ανακοινώσει ότι θα υπερψηφίσουν την υποψηφιότητά της.

Η ανάκληση και διερεύνηση των υποθέσεων που διαβιβάστηκαν από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή και «αραχνιάζουν» στα συρτάρια, αποτελεί την προτεραιότητα – ως στοιχειώδες και θεμελιώδες δημοκρατικό καθήκον – της Βουλής υπό την προεδρία της Ζωής Κωνσταντοπούλου, όπως και η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.

Το κατέστησε σαφές η νέα πρόεδρος της Βουλής στην πρώτη της ομιλία στην Ολομέλεια, καλώντας τα μέλη του Κοινοβουλίου να συμπράξουν, είτε μέσω των αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής, είτε με τη συγκρότηση νέων οργάνων, επισημαίνοντας πως είναι επιβεβλημένο η Βουλή να εγγυηθεί τη διερεύνηση όλων των εκκρεμουσών υποθέσεων. «Όποια κι αν είναι τα ελεγχόμενα πρόσωπα, είτε πρόκειται για πολιτικά, κοινοβουλευτικά πρόσωπα, είτε πρόκειται για εκπροσώπους οικονομικών συμφερόντων και εταιρειών διαφθορέων, όπως στις υποθέσεις της Siemens και των εξοπλιστικών», όπως τόνισε.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου σημείωσε ότι δεν πρέπει «να λησμονούμε ότι τέτοιες υποθέσεις ενεργοποιούν και διεθνείς υποχρεώσεις άλλων κρατών, σύμφωνα με το διεθνές θεσμικό πλαίσιο κατά της διαφθοράς, και ότι η χώρα μας δεν έχει εξαντλήσει το νομικό της οπλοστάσιο για την απόδοση δικαιοσύνης και αλήθειας αλλά και για την ανάκτηση των προϊόντων εγκλήματος».

«Τις διεθνείς αυτές υποχρεώσεις γνωρίζουν και οι εκπρόσωποι άλλων κυβερνήσεων, ώστε είναι εντελώς άστοχη και αβάσιμη η δήλωση του γερμανού υπουργού Οικονομικών ότι κάθε χώρα κοιτάζει απλώς και μόνον τα του οίκου της» ανέφερε, σε μια εμφανώς «πολιτική» ομιλία της από τη θέση της Προέδρου της Βουλής.

Η ίδια προσέθεσε πως η χώρα και ο λαός της υπήρξαν θύματα μεγάλης κλίμακας διαφθοράς, που δεν περιορίζεται στα εθνικά σύνορα και δεν αφορά μόνον τον οίκο μας, «και είναι υποχρέωση και των ευρωπαϊκών κρατών να συμπράξουν για να καθαρίσουν τα του συλλογικού ευρωπαϊκού οίκου μας».

Αναφερόμενη στην Επιτροπή Διεκδίκησης των Γερμανικών Αποζημιώσεων, την οποία χαρακτήρισε «την πιο σημαντική κοινοβουλευτική πρωτοβουλία της περασμένης περιόδου για την οποία είμαστε όλοι περήφανοι», η κ. Κωνσταντοπούλου ανήγγειλε ότι η διακομματική αυτή επιτροπή θα συγκροτηθεί τάχιστα και θα αναβαθμιστεί, προκειμένου να φέρει σε πέρας «το εθνικό καθήκον αποτελεσματικής διεκδίκησης του ηθικού, ιστορικού και οικονομικού αυτού χρέους απέναντι στην πατρίδα μας και τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας» για την αποκατάσταση των καταστροφών, για την επιστροφή και αποπληρωμή του κατοχικού δανείου, για την αποζημίωση των θυμάτων και την ανάκτηση των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών.

Ως πρόεδρος της Βουλής δεσμεύτηκε ότι θα αναλάβει και προσωπικά τις πρωτοβουλίες ώστε αυτό το χρέος, που επιβιώνει πάνω από 70 χρόνια, να εξοφληθεί, και δήλωσε ότι θα είναι χαρά και τιμή να συμπράξουν «γι’ αυτό τον ιστορικό και ευγενή στόχο όλες οι πτέρυγες της Βουλής». Ακόμη, η κ. Κωνσταντοπούλου είπε πως το Κοινοβούλιο θα αναλάβει ενεργό συμβολή στην προώθηση των ελληνικών διεκδικήσεων για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και την πρόβλεψη ρητρών ανάπτυξης και εγγυήσεων αναχαίτισης της ανθρωπιστικής κρίσης και ανακούφισης του λαού.


Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δέχεται συγχαρητήρια από τον πατέρα της Νίκο Κωνσταντόπουλο

Προτού ξεκινήσει η διαδικασία ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος έδωσαν τον πολιτικό τους όρκο ως βουλευτές – καθώς απουσίαζαν στο Βερολίνο για τη συνάντηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όταν τελέστη την Πέμπτη η ορκωμοσία της νέας Βουλής.

Η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων θα ξεκινήσει τελικά το απόγευμα της Κυριακής (ώρα 18:00).

Την πρώτη ημέρα αναγιγνώσκονται οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, στη συνέχεια διεξάγεται συζήτηση επ" αυτών και τα μεσάνυχτα της Τρίτης 10 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.