Ενοχλημένος από τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ότι η κυβέρνηση συμφωνεί με το 67% του προγράμματος, εμφανίστηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και οικονομολόγος Κωστής Λαπαβίτσας.

Ερωτηθείς τι εννοούσε ο υπουργός Οικονομικών, απάντησε: «Ρωτήστε τον ίδιο. Θα τον ρωτήσω κι εγώ, όταν τον δω».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5 την Παρασκευή ο κ. Λαπαβίτσας ανέφερε: «Εγώ ξέρω τι λέει το διακηρυγμένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, πάνω στο οποίο κέρδισε τις εκλογές και τι λέει το κόμμα, οι άνθρωποι με τους οποίους συζητάω μέσα. Αυτό ξέρω.

Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει παντελώς το Μνημόνιο και ό,τι αυτό σημαίνει. Δεν είπα αυτό το πράγμα (σ.σ.: ότι ο κ. Βαρουφάκης είναι εκτός γραμμής). Εγώ αξιολογώ τι συμβαίνει και τι λένε το πρόγραμμα και οι αποφάσεις… Δεν ξέρω πώς ακριβώς το εννοούσε ο κ. Βαρουφάκης. Να τον ρωτήσετε εσείς και θα τον ρωτήσω κι εγώ, όταν τον δω. Εγώ ξέρω ότι το Μνημόνιο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια απαράδεκτη κατάσταση και θα σταματήσει να ισχύει. Αυτό ξέρω ότι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και για αυτό εκλέχθηκα μαζί του. Τώρα, ότι χρειάζεται η Ελλάδα βαθιές, διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, ποιος εχέφρων άνθρωπος στη χώρα μπορεί να το αμφισβητήσει; Πιστεύω πρώτα ότι θα πρέπει να υπάρξει βαθιά διαγραφή του χρέους. Δεν έχω δει να απορρίπτεται αυτό συνολικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε έχω δει να αλλάζουν οι προγραμματικές του θέσεις. Δεν ξέρω… Ξέρω τι λένε οι προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και ο κόσμος και με βάση το non paper που κυκλοφόρησε, δεν έχουν αλλάξει αυτά. Δεν ξέρω πού τα βρίσκετε αυτά. Ξέρω ότι η Ελλάδα χρειάζεται βαθιά διαγραφή χρέους. Σας το λέω ως οικονομολόγος και ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που έχει εκλεγεί».

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, απάντησε στα σχόλια για το τι εννοούσε ο υπουργός Οικονομικών. Όπως σημείωσε: «Ο Γ. Βαρουφάκης εννοούσε πως η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων που έχουν να κάνουν -όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός- με το φορολογικό σύστημα, την πάταξη της φοροδιαφυγής -για να έχουμε ένα πιο αποδοτικό και δίκαιο φορολογικό σύστημα-, τη διαπλοκή, την αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα».

«Όχι, δεν συμφωνούμε με το μνημόνιο. Συμφωνούμε σε ένα πλαίσιο μεταρρυθμίσεων που αν γίνει με έναν τρόπο λειτουργικό θα βοηθήσει και την οικονομία και την κοινωνία» τόνισε ο κ. Σακελλαρίδης και υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση θα τιμήσει τη λαϊκή εντολή».