Ανανεωτικές τάσεις καταγράφει η σύνθεση της νέας Βουλής που προέκυψε  από τις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου. Η διαφοροποίηση δεν έγκειται τόσο στα κόμματα – παραμένουν επτά αλλά απουσιάζει η ΔΗΜΑΡ και εισέρχεται για πρώτη φορά Το Ποτάμι – όσο στα πρόσωπα. Και αυτό γιατί η ΙΣΤ" Κοινοβουλευτική Περίοδος είναι αλλαγμένη σχεδόν κατά το ήμισυ από την προηγούμενη και η μέση ηλικία των εθνικών αντιπροσώπων κινείται με πτωτικές τάσεις. Πρόκειται άλλωστε για μία Βουλή η οποία δεν έχει ιστορικό προηγούμενο και καταρρίπτει όλα τα ρεκόρ. Διαθέτει τον νεότερο Πρωθυπουργό – ο Αλέξης Τσίπρας είναι 40 ετών -, τη νεότερη Πρόεδρο της Βουλής – η Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι 38 ετών -, αλλά και τον νεότερο κυβερνητικό εκπρόσωπο, τον 34χρονο Γαβριήλ Σακελλαρίδη.
Η νεοεισερχόμενη γενιά των τριαντάρηδων προέρχεται κυρίως από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, προκαλώντας σημαντικές ανακατατάξεις στον ηλικιακό χάρτη της νέας Βουλής. Στους βενιαμίν του ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστατεί η 29χρονη Δανάη Τζήκα – Κωστοπούλου και οι 30χρονοι Μάριος Κάτσης και Στάθης Γιαννακίδης. Ακολουθούν η 33χρονη Ελένη Ψαρρέα, η 32χρονη Νατάσα Γακρά, ο 37χρονος Πέτρος Κωνσταντινέας με τη συνομήλική του Νίνα Κασιμάτη. Επίσης, ο νέος υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Νίκος Παππάς είναι μόλις 39 ετών. Γεννημένοι στις δεκαετίες του "70 και του "80 είναι και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγονται για δεύτερη φορά: Ηρώ Διώτη, Κώστας Μπάρκας, Δημήτρης Κοδέλας, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Παναγιώτα Δριτσέλη και Βαγγέλης Διαμαντόπουλος.
Στη θέση των νεότερων βουλευτών της ΝΔ βρίσκονται ο 34χρονος Γιάννης Κεφαλογιάννης, η Νίκη Κεραμέως και ο Χρήστος Δήμας, ενώ τον ηλικιακό μέσο όρο της παράταξης μεταξύ άλλων ρίχνουν και οι πρώην υπουργοί Ολγα Κεφαλογιάννη και Βασίλης Κικίλιας – 39 και 40 ετών αντίστοιχα – καθώς και ο Κώστας Καραγκούνης, η Γεωργία Μαρτίνου, η Φωτεινή Αραμπατζή και ο νεοεισερχόμενος βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής.
Στον αντίποδα, τη θέση του παλαιότερου εκπροσώπου του ελληνικού Κοινοβουλίου καταλαμβάνει ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Τραγάκης. Ο βουλευτής Β" Πειραιώς της ΝΔ εξελέγη για πρώτη στις εκλογές του 1974 και επανεξελέγη το 1977, το 1989, το 1990, το 2004, το 2007, το 2009 και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2012.
Ωστόσο, εκτός από το νέο αίμα της Βουλής, στην ορκωμοσία της περασμένης Πέμπτης πολλοί ήταν εκείνοι οι βουλευτές που πέρασαν για πρώτη φορά το κατώφλι του Κοινοβουλίου. Το επιβεβαιώνουν και οι αριθμοί, αφού επανεκλέγονται μόλις 165 από τους 300 βουλευτές. Οι υπόλοιποι 135 βουλευτές κάθησαν για πρώτη φορά προχθές στα έδρανα της Βουλής. Ο αριθμός αντιστοιχεί σε ποσοστό 45%, το οποίο όμως είναι ελαφρώς μικρότερο από την ανανέωση της τάξης του 50% που γνώρισε το Κοινοβούλιο το 2012. Τότε είχαν εκλεγεί 146 νέοι βουλευτές.

Αρωμα γυναίκας. Το γυναικείο στοιχείο είναι έντονο στη νέα σύνθεση της Βουλής. Το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιανουαρίου έδωσε εντολή για ακόμη πιο ισχυρή παρουσία των γυναικών και έτσι στα βουλευτικά έδρανα θα καθήσουν για πρώτη φορά 69 γυναίκες. Η αριθμητική δύναμη των γυναικών είναι αυξημένη κατά πέντε έδρες από τις εκλογές του Ιουνίου του 2012 και κατά 16 από τις εκλογές του 2009.
Η είσοδος του θηλυκού γένους στη Βουλή χαρακτηρίζεται από γεωμετρική πρόοδο την τελευταία 15ετία, καθώς το 1996 είχαν εκλεγεί 19, ενώ το 2000 υπήρξαν 31 γυναίκες στην Εθνική Αντιπροσωπεία. Η θηλυκή παρουσία αυξήθηκε στη συνέχεια, αφού 39 γυναίκες εξελέγησαν βουλευτές το 2004 και 48 το 2007. Ωστόσο ο αριθμός των γυναικών βουλευτών παραμένει μικρός, αφού παρά την αυξανόμενη συμμετοχή τους αποτελούν μόλις το 23% των μελών της Εθνικής Αντιπροσωπείας.