Το πρώτο από τα συνολικά έξι νέα Παράκτια Περιπολικά Σκάφη Θαλάσσιας Επιτήρησης που θα διατεθούν για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών του και τη φύλαξη των συνόρων παρέλαβε την Παρασκευή το Λιμενικό, σε τελετή στον προαύλιο χώρο του υπουργείου Ναυτιλίας, στον Πειραιά, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα.

Η αγορά των εν λόγω σκαφών, κροατικής κατασκευής, συγχρηματοδοτήθηκε κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων και κατά 25% από εθνικούς πόρους, ενώ το συνολικό κόστος της ανέρχεται στα 13.387.998 ευρώ.

Τα Περιπολικά Σκάφη Θαλάσσιας Επιτήρησης είναι τύπου «POB-24G». Φέρουν δύο κύριες μηχανές τετράχρονες ιπποδύναμης 2×1600 hp και πετρελαιοκίνητες, νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Το ολικό μήκος τους είναι 24,70μ. και το πλάτος τους 6μ., ενώ θα έχουν μέγιστη ταχύτητα τους 30 κόμβους σε ήρεμη θάλασσα με το 100% του φόρτου. Τα σκάφη αυτά έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς 25 ατόμων, ενώ οι χώροι ενδιαιτήσεων μπορούν να φιλοξενήσουν πλήρωμα επτά ατόμων.

Στην ομιλία του, ο κ. Δρίτσας τόνισε την προτεραιότητα στον κοινωνικό ρόλο του Λιμενικού Σώματος, στην προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις, αλλά και στην υποστήριξη του νησιώτη και του έλληνα ψαρά. Παρότρυνε τον κυβερνήτη και το πλήρωμα του νέου σκάφους να σταθούν κοντά στον κάτοικο των ακριτικών ελληνικών νησιών και των συνοριακών περιοχών της χώρας, τονίζοντας ότι «ο άνθρωπος ήταν και παραμένει η θεμελιώδης αξία και το κυρίαρχο στοιχείο των πολιτικών και πολιτιστικών μας αξιών».

Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι η νέα κυβέρνηση στοχεύει και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια από εδώ και στο εξής ώστε κάθε αντίστοιχη παραγγελία να ενισχύει την ελληνική ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, η οποία και τεχνογνωσία και κατάλληλη εμπειρία διαθέτει, δηλώνοντας ότι τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα «αποτελούν εργαλείο, για να δώσουμε ζωή στις ελληνικές επιχειρήσεις και στους έλληνες εργαζομένους».