Διχασμένα ήταν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στην απόφαση που ελήφθη να διακοπεί η αποδοχή των εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου ως αντάλλαγμα για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με τη βρετανική οικονομική εφημερίδα Financial Times, η απόφαση της ΕΚΤ αιφνιδίασε τις αγορές.

Σε ορισμένα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπάρχει ανησυχία ότι η επίσπευση της παραπομπής των ελληνικών τραπεζών αποκλειστικά στον έκτακτο μηχανισμό ELA θα εξέθετε την ΕΚΤ σε κατηγορίες ότι παρεμβαίνει πολιτικά στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ορισμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που τάσσονταν υπέρ της τήρησης στάσης αναμονής έως τα τέλη Φεβρουαρίου (όπως οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ελλάδας, της Κύπρου, της Γαλλίας και της Ιρλανδίας), δεν είχαν δικαίωμα ψήφου στην κρίσιμη συνεδρίαση, λόγω του νέου συστήματος περιστρεφόμενου δικαιώματος ψήφου που τέθηκε σε εφαρμογή με την είσοδο της Λιθουανίας στο ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι φέρεται να προειδοποίησε τον έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για το ενδεχόμενο να ληφθεί αρνητική απόφαση για τις ελληνικές εγγυήσεις κατά τη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες το πρωί της Τετάρτης.