Θλίψη και οργή κυριαρχούν σε όλη τη Μέση Ανατολή μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο της φρικιαστικής εκτέλεσης του ιορδανού πιλότου από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Εκτός από επικεφαλής κρατών της Δύσης αλλά και των περισσότερων αραβικών χωρών, τον αποτροπιασμό τους για την πυρπόληση του 26χρονου ιορδανού πιλότου Μουάθ αλ Κασαεσμπέχ έσπευσαν να εκφράσουν επίσης σημαντικοί μουσουλμάνοι θρησκευτικοί ηγέτες, ακόμη και πρόσωπα που υποστηρίζουν τη δράση των ισλαμιστών φονταμενταλιστών. Την ίδια ώρα, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπάνταλα Β’ δεσμεύθηκε για τη διεξαγωγή ενός «αμείλικτου πολέμου στα εδάφη των τζιχαντιστών» με στόχο την προστασία της μουσουλμανικής πίστης, των αρχών που τη διέπουν και των καθολικών ανθρώπινων αξιών.

Σύμφωνα με τον Αχμέντ αλ Ταγιέμπ, επικεφαλής του Πανεπιστημίου Αλ Αζχάρ, του κυριότερου κέντρου μάθησης για το σουνιτικό Ισλάμ στον κόσμο, οι σουνίτες μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που έκαψαν ζωντανό τον 26χρονο ιορδανό πιλότο Μουάθ αλ Κασαεσμπέχ αξίζουν να τιμωρηθούν με θάνατο, όπως ορίζει το Κοράνι. Επιβάλλεται να σταυρωθούν ή να τους κόψουν τα χέρια, πρόσθεσε, καθώς το Ισλάμ απαγορεύει την πυρπόληση ή τον ακρωτηριασμό του ανθρώπινου σώματος, ακόμη και σε καιρό πολέμου.

Η απόλυτη κτηνωδία με την οποία συμπεριφέρθηκαν σε έναν επίσης μουσουλμάνο οι τζιχαντιστές ενδέχεται να στρέψει εναντίον τους ένα σημαντικό τμήμα της σουνιτικής κοινότητας, υποστηρίζουν αρκετοί αναλυτές, στερώντας έτσι από τις δυνάμεις του «χαλιφάτου» εν δυνάμει υποστηρικτές αλλά και μαχητές.

«Ενώ χιλιάδες Μουσουλμάνοι καταριόνταν τον κάθε πιλότο της διεθνούς συμμαχίας, με την πράξη τους αυτή οι τζιχαντιστές μετέτρεψαν το θύμα σε σύμβολο. Ανάγκασαν όλους όσοι ήταν απρόθυμοι να συμμετάσχουν στην εκστρατεία των σταυροφόρων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους να αναθεωρήσουν τη γνώμη τους και να αποφασίσουν να συμμετάσχουν σ’ αυτήν» έγραψε στο twitter o Αμπντάλα αλ Μουχαγσί, ένας επιφανής σαουδάραβας σεΐχης που συνδέεται στενά με ομάδες τζιχαντιστών.

Οπως ήταν αναμενόμενο, οι πιο οργισμένες αντιδράσεις εναντίον των τζιχαντιστών σημειώθηκαν στην Ιορδανία. Προχθές το βράδυ, δεκάδες Ιορδανοί πραγματοποίησαν πορεία προς τη βασιλική κατοικία του Αμμάν διακηρύσσοντας ότι θα πάρουν εκδίκηση για «το αίμα του γιου τους», ενώ χθες η κυβέρνηση της χώρας δήλωσε ότι «είναι πιο αποφασισμένη από ποτέ» να πολεμήσει εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Η πρώτη κίνηση της Ιορδανίας ήταν η εκτέλεση διά απαγχονισμού, χθες το πρωί, δύο τζιχαντιστών προσκείμενων στο «χαλιφάτο», της Σαζίντα αλ Ριζάουι και του Ζιάντ αλ Καρμπούλι, που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο εξαιτίας της συμμετοχής τους σε τρομοκρατικές ενέργειες. Πλέον, η κυβέρνηση της χώρας υποστηρίζει ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να εντείνει την εκστρατεία της κατά των τζιχαντιστών.

Η κοινή γνώμη, ωστόσο, εξακολουθεί να είναι διχασμένη καθώς ο αντίκτυπος των ολοένα αυξανόμενων προτροπών για εκδίκηση μετριάζεται από όλους όσοι υποστηρίζουν ότι η συμμετοχή της Ιορδανίας στη διεθνή συμμαχία εξυπηρετεί αλλότρια, κυρίως της Δύσης, συμφέροντα.

Ταυτόχρονα, η Ιορδανία καλείται να αντιμετωπίσει την απειλή των ισλαμιστών, τόσο εντός όσο και εκτός της επικράτειάς της. Στο εσωτερικό της χώρας, η σκοταδιστική κοσμοθεωρία των τζιχαντιστών χαίρει της υποστήριξης αρκετών Ιορδανών, νεαρών κυρίως και φτωχών, ενώ πέρα από τα σύνορά της βρίσκονται οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους καθώς ελέγχουν περιοχές, τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία, που συνορεύουν με τη χώρα. Αρκετοί, μάλιστα, εκφράζουν έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο οι τζιχαντιστές να αρχίσουν να εξαπολύουν επιθέσεις και στην Ιορδανία.

«Η φρίκη της δολοφονίας και η μέθοδος της εκτέλεσης πιθανώς θα αυξήσουν την υποστήριξη προς την κυβέρνηση. Αλλά όταν ο αποτροπιασμός υποχωρήσει, αναπόφευκτα, τα ερωτήματα αναφορικά με τη συμμετοχή της Ιορδανίας στη διεθνή συμμαχία θα επανέλθουν» δήλωσε χαρακτηριστικά διπλωμάτης από τη Δύση.

Φοβήθηκαν για τους πιλότους τους

Ενδεικτική της ανησυχίας που επικρατεί στη Μέση Ανατολή αναφορικά με τη δράση του Ισλαμικού Κράτους είναι η αναστολή της συμμετοχής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στις αεροπορικές επιδρομές της διεθνούς συμμαχίας. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έλαβαν την απόφαση αυτή τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά την αιχμαλώτιση του ιορδανού πιλότου από τους τζιχαντιστές, καθώς φοβήθηκαν για την ασφάλεια των δικών τους πιλότων.