Τον αποχαρακτηρισμό των απόρρητων εγγράφων στα οποία καταγράφεται η έρευνα για τυχόν στήριξη στους τρομοκράτες της 11ης Σεπτεμβρίου και χρηματοδότησή τους από μέλη της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας ζητούν αμερικανοί βουλευτές και συγγενείς των θυμάτων.

Η συγκεκριμένη έρευνα επανήλθε στην επικαιρότητα έπειτα από κατάθεση του Ζακαρίας Μουσάουι, πρώην μέλους της Αλ Κάιντα και μοναδικού ο οποίος έχει καταδικαστεί στις ΗΠΑ για τη συμμετοχή του στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον Μουσάουι, εξέχοντα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας ήταν «μεγάλοι δωρητές» της Αλ Κάιντα στα τέλη της δεκαετίας του ’90, γεγονός που γνώριζε επειδή ο Οσάμα μπιν Λάντεν του είχε αναθέσει να καταγράφει όλες τις δωρεές.

Τον αποχαρακτηρισμό των εγγράφων, σύμφωνα με τους New York Times, στηρίζει μεταξύ άλλων ο δημοκρατικός βουλευτής της Μασαχουσέτης Στίβεν Λιντς, καθώς και ο πρώην γερουσιαστής Μπομπ Γκράχαμ, ο οποίος ως επικεφαλής της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας ηγούνταν των ερευνών.

Το συγκεκριμένο σκέλος των ερευνών, που αφορά τη Σαουδική Αραβία, είναι το μοναδικό που είχε χαρακτηριστεί απόρρητο επί Τζορτζ Μπους, σε αντίθεση με την υπόλοιπη έκθεση που είχε δοθεί στη δημοσιότητα τον Δεκέμβριο του 2002.

Σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση Ομπάμα επανεξετάζει εάν θα πρέπει να αποχαρακτηριστούν τα έγγραφα, αλλά δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πότε μπορεί το περιεχόμενό τους να δοθεί στη δημοσιότητα.