Σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης αλλά και εσωκομματικών διαφωνιών έχει μετατραπεί ο φράχτης στον Εβρο. Με αφορμή μάλιστα την καταστροφή που προκάλεσε η κακοκαιρία σε μήκος περίπου 100 μέτρων στον φράχτη, αναζωπυρώθηκαν με δηλώσεις οι διαφωνίες.
Το πρόβλημα των παράνομων μεταναστευτικών ροών είχε βρεθεί στο επίκεντρο κατά την προεκλογική περίοδο. Η σημειολογική επίσκεψη στον φράχτη του Εβρου του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά πυροδότησε πλήθος αντιδράσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ακόμη και από στελέχη της ΝΔ που έκαναν λόγο για λανθασμένη επιχείρηση προσέγγισης ακροδεξιού ακροατηρίου.
«Οι θεωρίες ότι θα πρέπει να τον ρίξουμε, να τον γκρεμίσουμε ώστε να μπαίνουν μέσα οι λαθρομετανάστες και να τους παρέχουμε νοσοκομειακή και ασφαλιστική κάλυψη είναι κάτι το οποίο δεν πρόκειται ποτέ να το επιτρέψει ο ελληνικός λαός» είχε δηλώσει μπροστά στον φράχτη ο κ. Σαμαράς.

Οι δηλώσεις του αυτές είχαν, ωστόσο, συμπέσει με το δράμα μιας τετράχρονης από τη Συρία που βρέθηκε παγωμένη και εξαντλημένη δίπλα στο άψυχο κορμί του πατέρα της που είχε πεθάνει στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τον Εβρο. Το γεγονός είχε ενισχύσει τις καταγγελτικές φωνές για την ύπαρξη του φράχτη.

ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ. Το θέμα του φράχτη προκαλεί πονοκέφαλο και στη νέα κυβέρνηση και μάλιστα όχι μόνον μεταξύ των δύο εταίρων –με δεδομένη τη θέση των ΑΝΕΛ για τους μετανάστες. Διάσταση απόψεων επικρατεί και ανάμεσα σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Ενδεικτική υπήρξε μετά την πρόσφατη καταστροφή μέρους του φράχτη η ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης του βουλευτή του κόμματος Βαγγέλη Διαμαντόπουλου, ο οποίος και στο παρελθόν έχει προκαλέσει με αναφορές του. «Επεσε ο φράχτης του Εβρου! Η φύση είναι σοφή και ενίοτε εκδικείται, αλλά σίγουρα αποδεικνύει πως τα έργα των ανθρώπων είναι εφήμερα…» σχολίασε, ενώ σε υστερόγραφό του: «Ελπίζω να μην τρέξει κανένας να δηλώσει πως θα τον ξαναστήσει».
Αντιφάσεις καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες μεταξύ της αναπληρώτριας υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αρμόδιας για τη Μεταναστευτική Πολιτική Τασίας Χριστοδουλοπούλου και του επίσης αναπληρωτή στο ίδιο υπουργείο με αρμοδιότητα στον τομέα Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση.

«Ο φράχτης στον Εβρο δούλεψε, αλλά δεν έλυσε το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης» τόνισε ο κ. Πανούσης, εμφανιζόμενος σε κάθε περίπτωση υπέρμαχος της διατήρησής του καθώς, όπως είπε, είναι υποχρέωση της χώρας να περιφρουρεί τα σύνορά της. «Αν μπει, περάσει τα σύνορα, ένας άνθρωπος θα έχει στέγη, τροφή, νοσοκομειακή περίθαλψη. Θα είναι ανθρώπινες οι συνθήκες. Αυτό είναι πολιτισμός» πρόσθεσε.

ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ. Από την πλευρά της, η κυρία Χριστοδουλοπούλου υπήρξε πιστή από την ημέρα ανέγερσης του φράχτη στη γραμμή που κρατούσε ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος σε παλαιότερες ανακοινώσεις του είχε χαρακτηρίσει ρατσιστικό κρεσέντο της τότε κυβέρνησης την κατασκευή του.

Για τον λόγο αυτό η νέα αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είχε αναφερθεί ως μία από τις άμεσες πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης στην κατεδάφιση του φράχτη κάνοντας λόγο για την ανάγκη ανοιχτών συνόρων ώστε να εισέρχονται οι πρόσφυγες.

«Υπάρχει μία διεθνής συνθήκη που δεν αμφισβητεί κανείς και αφορά τους πρόσφυγες. Σύμφωνα με αυτήν πρέπει σε όλα τα σύνορα να υπάρχει ένας ανοικτός δρόμος για να μπαίνουν όλοι οι πρόσφυγες και να ζητάνε άσυλο» σημείνωνε σε παλαιότερες δηλώσεις της.

Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε πως και στον Εβρο απαιτείται να υπάρχει δίοδος και να μην είναι αδιαπέραστα τα σύνορα. «Κατά την είσοδο των ξένων δεν μπορεί να διαπιστωθεί ποιος είναι πολιτικός πρόσφυγας. Αν το δηλώσει, πρέπει να τον αφήσουμε να μπει και να εξεταστεί μετά η αίτησή του» διευκρίνιζε.

Το επιχείρημα των πολιτικών προσφύγων, δεδομένων μάλιστα και της εμπόλεμης κατάστασης σε κοντινές με την Ελλάδα χώρες, είναι εξάλλου κυρίαρχο στους υποστηρικτές της άποψης ότι δεν πρέπει να στήνονται τείχη που να καλύπτουν τα σύνορα, είτε χερσαία είτε θαλάσσια.
Στον αντίποδα, υπάρχουν εκείνοι που μιλούν για μια Ελλάδα – ξέφραγο αμπέλι στην παράνομη μετανάστευση εν γένει και όχι σε πρόσφυγες εάν δεν ληφθούν αποτρεπτικά μέτρα.

Το μεταναστευτικό ζήτημα σε όλες του τις μορφές –τόσο δηλαδή οι εισροές παράνομων μεταναστών και προσφύγων όσο και η διαχείριση των νομίμως διαμενόντων στη χώρα με επίκεντρο τα θέματα ιθαγένειας –αναμένεται να αποτελέσει αγκάθι για τη νέα κυβέρνηση.