Η Κίνα μπαίνει και αυτή στο παιχνίδι ενίσχυσης της ρευστότητας. Η χώρα αποφάσισε να μειώσει το ποσοστό των κεφαλαίων που πρέπει να διακρατούν ως απόθεμα οι τράπεζες σε μια προσπάθεια να αυξήσει τη ρευστότητα. Η κίνηση αυτή γίνεται καθώς η επιβράδυνση στη βιομηχανική της παραγωγή και οι εκροές κεφαλαίων δείχνουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη μπορεί να μειωθεί περισσότερο.

Από σήμερα το ποσοστό των αποθεμάτων που πρέπει να έχουν οι τράπεζες μειώνεται 0,50%, ανέφερε η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) στην ιστοσελίδα της. Τώρα το ποσοστό των αποθεμάτων θα διαμορφωθεί κατά κανόνα σε 19,5%, παρότι σε ορισμένες τράπεζες που δανείζουν σε αγρότες και σε μικρές επιχειρήσεις μπορεί να μειωθεί ακόμη περισσότερο.

Με τον τρόπο αυτό η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) μπαίνει στο κλαμπ των κεντρικών τραπεζών που προχωρούν σε χαλάρωση της νομισματικής τους πολιτικής. Οι προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών επηρεάζονται και από την πτώση που έχουν καταγράψει το τελευταίο διάστημα οι τιμές των εμπορευμάτων, ιδιαίτερα του πετρελαίου.

ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ. Ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ είπε τον προηγούμενο μήνα σε μεγαλοστελέχη επιχειρήσεων από όλο τον κόσμο ότι δεν θα πρέπει να ανησυχούν για εξασθένηση της ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας. Ωστόσο τα βήματα που κάνει η PBOC μπορεί να σημαίνουν πως υπάρχουν ανησυχίες στο Πεκίνο ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης μπορεί να μην έχει ολοκληρωθεί ακόμη.

«Μέσα στο 2015 περιμένουμε τουλάχιστον άλλες τέσσερις μειώσεις στο ποσοστό των αποθεμάτων που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες, λόγω της πορείας των θεμελιωδών οικονομικών προοπτικών» ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος για την Ασία της Mizuho Securities, Σεν Τζιανγκουάνγκ.

Επιπλέον προσέθεσε ότι ο κίνδυνος αποπληθωρισμού, χαμηλής βιομηχανικής παραγωγής και υποχώρησης στον τομέα των υπηρεσιών, σε συνδυασμό με τη λήψη μέτρων κατά της κερδοσκοπίας στην κινεζική χρηματιστηριακή αγορά, ήταν οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν την PBOC σε αυτή την κίνηση.

Η μείωση στο ποσοστό των αποθεμάτων που πρέπει να έχουν οι τράπεζες είναι η πρώτη από τον Μάιο του 2012 και αναμένεται να ρίξει στο τραπεζικό σύστημα έως 600 δισ. γιουάν (96 δισ. δολάρια), σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομολόγων της Australia & New Zealand Banking Group. Το προηγούμενο τρίμηνο η Κίνα αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη εκροή κεφαλαίων από το 1998 λόγω της υποχώρησης της αγοράς ακινήτων. Η PBOC στην ανάρτησή της ανέφερε ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει συνετή νομισματική πολιτική με στόχο τη λειτουργία της οικονομίας σε σταθερό πλαίσιο.

Η ηγεσία της Κίνας θα πραγματοποιήσει τον ερχόμενο μήνα ετήσια συνάντηση όπου αναμένεται να ανακοινωθεί αναπτυξιακός στόχος 7% για φέτος, από περίπου 7,5% που ήταν πέρυσι. Η Κίνα παραμένει μία από

τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου.

Τον Νοέμβριο η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας προχώρησε στην πρώτη μείωση των επιτοκίων δανεισμού από τον Ιούλιο του 2012, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Ιαπωνίας

© Bloomberg News