Ο πάπας Φραγκίσκος έκρινε σήμερα ότι ο αείμνηστος αρχιεπίσκοπος του Ελ Σαλβαδόρ Όσκαρ Ρομέρο, ο οποίος είχε δολοφονηθεί από ένα δεξιό απόσπασμα θανάτου το 1980 και αποτελεί εμβληματική μορφή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη Λατινική Αμερική, πέθανε ως μάρτυρας και θα οσιοποιηθεί, ανακοίνωσε η Αγία Έδρα.

Το Βατικανό ανέφερε ότι ο πάπας ενέκρινε διάταγμα στο οποίο αναφέρεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ρομέρο δολοφονήθηκε σε πράξη «μίσους κατά της πίστεως».

Το διάταγμα αυτό επικυρώνει τις προτάσεις μιας επιτροπής καρδιναλίων και θεολόγων.

Αυτό είναι το πρώτο βήμα οσιοποίησης του Ρομέρο χωρίς να του έχει αποδοθεί ένα θαύμα όπως ορίζει η θεολογική αρχή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Η οσιοποίηση είναι ένα βήμα πριν από την αγιοποίηση.

Για να αγιοποιηθεί ο αρχιεπίσκοπος Ρομέρο ή για να ανακηρυχθεί άγιος, μετά την οσιοποίηση, πρέπει να του αποδοθεί ένα θαύμα.

Πολλοί πολίτες του Σαλβαδόρ εξέφρασαν τη χαρά τους στο Twitter, αναφερόμενοι στον αρχιεπίσκοπο με τον όρο «Άγιος Ρομέρο της Αμερικής», ενώ ο υπουργός Επικοινωνιών της χώρας Χάτο Ασμπούν χαρακτήρισε «σπουδαία είδηση για το Ελ Σαλβαδόρ», την ανακοίνωση αυτή.

Ο Φραγκίσκος, ο πρώτος ποντίφικας από τη Λατινική Αμερική, προώθησε τη διαδικασία αγιοποίησης του Ρομέρο λίγο μετά την ανάδειξή του στο παπικό αξίωμα, τον Μάρτιο του 2013.

Οι προκάτοχοι του Φραγκίσκου ο Ιωάννης Παύλος Β΄ και ο Βενέδικτος Ιστ΄ είχαν παγώσει την διαδικασία αγιοποίησης του Όσκαρ Ρομέρο καθώς τον θεωρούσαν προσκείμενο στη Θεολογία της Απελευθέρωσης, ένα ριζοσπαστικό κίνημα που τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης των φτωχών και των αδικημένων.

Ο αρχιεπίσκοπος του Σαν Σαλβαδόρ δολοφονήθηκε στις 24 Μαρτίου του 1980, κατά τη διάρκεια λειτουργίας. Ο Όσκαρ Ρομέρο στα κηρύγματά του είχε καταγγελτικό λόγο κατά της καταπίεσης και της φτώχειας.

Η δολοφονία του ήταν μια από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές στη μακροχρόνια εμφύλια σύγκρουση των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ κυβερνήσεων της χώρας και των αριστερών ανταρτών, κατά τις οποίες χιλιάδες άνθρωποι δολοφονήθηκαν από δεξιά στρατιωτικά τάγματα θανάτου.

Ουδείς οδηγήθηκε ενώπιον της δικαιοσύνης για τη δολοφονία του Ρομέρο.

Ο εμφύλιος πόλεμος το Ελ Σαλβαδόρ ήταν ένας από τους πιο πολύνεκρους κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου: στοίχισε τη ζωή σε 75.000 ανθρώπους πριν τερματιστεί με τη συμφωνία ειρήνης του 1992.

Η οσιοποίηση αναμένεται να γίνει στο Ελ Σαλβαδόρ, αν και το Βατικανό δεν το έχει διευκρινίσει. Πάντως, στην τελετή δεν αναμένεται να παραβρεθεί ο πάπας Φραγκίσκος.