O πρόεδρος του Ισραήλ Ρεουβέν Ρίβλιν απηύθυνε τη Δευτέρα έκκληση προκειμένου να ξεκινήσει διάλογος μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε σε ισραηλινούς εποικισμούς στην παλαιστινιακή πόλη Χεβρώνα, η οποία έχει αποτελέσει το επίκεντρο έντασης στην κατεχόμενη νότια Δυτική Οχθη.

Ο ισραηλινός πρόεδρος εγκαινίασε ένα μουσείο σε εβραϊκό εποικισμό, φόρο τιμής στους δεκάδες Εβραίους που σκότωσαν Παλαιστίνιοι διαδηλωτές το 1929.

«Είναι δύσκολο να φανταστώ το ενδεχόμενο ενός διαλόγου στη Χεβρώνα. Η ανάμνηση της σφαγής και του αιματοκυλίσματος, οι κραυγές των τραυματιών και των ορφανών έχουν (…) καταγραφεί στη συλλογική μνήμη της πόλης. Εντούτοις, μπορούμε και πρέπει να προσπαθήσουμε» υποστήριξε ο ίδιος, σύμφωνα με τις δηλώσεις που δημοσίευσε το προεδρικό γραφείο.

«Δεν είσαι καλοδεχούμενος»

Μερικοί Παλαιστίνιοι, τους οποίους συνόδευαν αριστεροί Ισραηλινοί και ακτιβιστές από τη διεθνή κοινότητα, διαδήλωσαν στο σημείο ελέγχου που έχουν εγκαταστήσει οι Ισραηλινοί προκειμένου να διαχωρίσουν την πόλη σε δύο τμήματα: το παλαιστινιακό και το ισραηλινό. Ενας εξ αυτών κρατούσε πλακάτ που έγραφε στο αγγλικά: «ο Ρίβλιν δεν είναι καλοδεχούμενος στη Χεβρώνα».

Ο πρόεδρος επισκέφθηκε τον εποικισμό Κιργιάτ Αρμπά και έναν ιερό χώρο, τόσο για τους Παλαιστίνιους όσο και για τους Ισραηλινούς, τον οποίο οι πρώτοι ονομάζουν το τέμενος του Ιμπραήμ και οι δεύτεροι Τάφο των Πατριαρχών.

«Αριστερές οργανώσεις μου ζήτησαν να μποϊκοτάρω την εβραϊκή κοινότητα της Χεβρώνας» είπε ο ισραηλινός πρόεδρος.

«Δεν ακύρωσα την επίσκεψή μου στη Χεβρώνα, όπως επίσης δεν θα ακυρώσω ποτέ τη συμμετοχή μου στο συνέδριο (της αριστερής εφημερίδας) Χααρέτζ για τη Δημοκρατία» όπως του ζήτησαν στελέχη της Δεξιάς, υπογράμμισε ο ίδιος.