Η πρόταση που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι απόλυτα λογική, τονίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν σε άρθρο του στην εφημερίδα New York Times, λέγοντας πως δεν μπορεί να σκεφτεί σε ποια βάση η Γερμανία μπορεί να την απορρίψει χωρίς συζήτηση.

«Όπως έχω υποστηρίξει», σημειώνει, «το κρίσιμο για την Ελλάδα είναι να μειωθεί – αλλά όχι να εξαφανισθεί – η απαίτηση να σημειώνει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, δημιουργώντας έτσι το περιθώριο για την ανάκαμψη», προσθέτοντας ότι αυτό είναι που ζητά η Ελλάδα.

«Ο κ. Γ. Βαρουφάκης και οι συνεργάτες του λένε πως δεν ενδιαφέρονται για το τι θα συμβεί με την ονομαστική αξία του χρέους» σημειώνει ο Κρούγκμαν, προσθέτοντας: «Αυτό που θέλουν, αντί τούτου, είναι η σημαντική, αλλά όχι υπερβολική, χαλάρωση του βάρους από την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων – από το 4,5% στο 1% έως 1,5% του ΑΕΠ. Θέλουν επίσης μία ευελιξία να επιτύχουν αυτά τα πλεονάσματα με ένα μείγμα που προβλέπει περισσότερα έσοδα και λιγότερη λιτότητα στις δαπάνες».

«Αν η γερμανική θέση είναι ότι το χρέος πρέπει να αποπληρώνεται πάντα ολόκληρο, χωρίς καμία ουσιαστική ανακούφιση, ακόμα και αν με αυτή αποτρέπεται μια διαγραφή του, τότε η θέση αυτή είναι βασικά τρελή και όλες οι διαβεβαιώσεις ότι η Γερμανία κατανοεί την πραγματικότητα αποδεικνύονται λανθασμένες. Αν η Γερμανία πιστεύει ότι οι Έλληνες απαιτούν πάρα πολλά, βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση – ελπίζω σε μια διαπραγμάτευση που δεν θα βασίζεται στην απειλή ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα καταστρέψει τις ελληνικές τράπεζες, αν (η Ελλάδα) δεν ενδώσει. Το σημαντικό τώρα είναι ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι λογική. Η επόμενη κίνηση ανήκει στους πιστωτές» τονίζει ο κ. Κρούγκμαν.