Το Ισλαμικό Κράτος κήρυξε τον πόλεμο και στην Ιαπωνία και πλέον ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο αναφορικά με τον νέο, πιο ενεργό, ρόλο που επιθυμεί να διαδραματίζει η χώρα του στη διεθνή σκηνή και ιδιαίτερα στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Μία εβδομάδα μετά την εκτέλεση του πρώτου ιάπωνα ομήρου των τζιχαντιστών, οι τρομοκράτες της οργάνωσης που πλέον ελέγχει τεράστιες εκτάσεις στο Ιράκ και στη Συρία δημοσιοποίησαν βίντεο στο οποίο παρουσιάζεται ο αποκεφαλισμός του Κέντζι Γκότο, του δεύτερου κρατουμένου τους από την Ιαπωνία.

Αυτός είναι ο τραγικός επίλογος των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ισλαμιστών μαχητών και των κυβερνήσεων της Ιαπωνίας αλλά και της Ιορδανίας η οποία παρότι εμφανίστηκε διατεθειμένη να ικανοποιήσει το αίτημα του Ισλαμικού Κράτους για την αποφυλάκιση μιας ιρακινής τζιχαντίστριας, δεν κατάφερε να αποτρέψει τη δολοφονία του ιάπωνα δημοσιογράφου.

Πλέον όμως στο Αμμάν επικρατεί έντονη ανησυχία για την τύχη του Μοάζ αλ Κασασμπέχ, ενός ιορδανού πιλότου, επίσης κρατουμένου των τζιχαντιστών. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας δεσμεύεται πως η χώρα του όχι μόνο «δεν θα ενδώσει στην τρομοκρατία» αλλά θα διευρύνει την υποστήριξή της προς τις χώρες που μάχονται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Το βίντεο της εκτέλεσης του 47χρονου δημοσιογράφου φέρει τον τίτλο «Ενα μήνυμα για την κυβέρνηση της Ιαπωνίας».

Ο Γκότο εμφανίζεται γονατιστός και δεμένος πισθάγκωνα. Δίπλα του στέκεται ο «τζιχαντιστής Τζον». «Εσείς οι Ιάπωνες, όπως και οι ανόητοι σύμμαχοί σας στη σατανική συμμαχία, πρέπει να καταλάβετε ότι εμείς, με τη βοήθεια του Αλλάχ, είμαστε ένα χαλιφάτο με εξουσία και ισχύ, ένας ολόκληρος στρατός που διψάει για το αίμα σας» δηλώνει ο εκτελεστής της τρομοκρατικής οργάνωσης. Στη συνέχεια, ελάχιστες στιγμές προτού εμφανιστεί η αποκεφαλισμένη σορός του Γκότο, ο μαυροφορεμένος δήμιος απευθύνεται προσωπικά στον ιάπωνα πρωθυπουργό. «Αμπε, με δεδομένη την απερίσκεπτη απόφασή σου να συμμετάσχετε σ’ έναν πόλεμο που δεν μπορείτε να κερδίσετε, αυτό το μαχαίρι δεν θα σφαγιάσει μόνο τον Κέντζι αλλά θα συνεχίσει το έργο του σφάζοντας τον λαό σας οπουδήποτε και αν βρίσκεται. Ο εφιάλτης για την Ιαπωνία μόλις άρχισε» είναι το μήνυμα του Ισλαμικού Κράτους προς τον κύριο σύμμαχο των ΗΠΑ στον Ειρηνικό.

Η δολοφονία των δύο Ιαπώνων είναι ένα σοβαρό πλήγμα για τον ιάπωνα πρωθυπουργό και την πρόθεσή του να αναβαθμίσει τον ρόλο της Ιαπωνίας στη διεθνή σκηνή. Τρεις εβδομάδες αφότου δεσμεύτηκε να παράσχει οικονομική βοήθεια σε χώρες που μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους ο Αμπε συνειδητοποίησε πως η χώρα του και οι πολίτες της βρίσκονται στη λίστα με πιθανούς στόχους των τζιχαντιστών.