Κοινή γραμμή πλεύσης συμφώνησαν ο έλληνας Πρωθυπουργός και ο κύπριος πρόεδρος κατά τις συνομιλίες που είχαν στη Λευκωσία, στην πρώτη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα εκτός συνόρων.

Ο έλληνας Πρωθυπουργός επανέλαβε πολλές φορές χθες ότι θέλει μια νέα συμφωνία εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου και απέρριψε τις πληροφορίες για ρωσικό δάνειο. Υπογράμμισε μάλιστα πως Ελλάδα και Κύπρος είναι πυλώνες σταθερότητας για την Ευρώπη σε μια ταραγμένη περιοχή.

ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ. Το «εύκολο» θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών στη Λευκωσία, που περιελάμβανε επίσης οικονομία, ευρωπαϊκά θέματα και ενέργεια, ήταν το Κυπριακό. Η ταύτιση απόψεων στηρίζεται στο δόγμα που διατύπωσε ο κ. Τσίπρας στις δηλώσεις του ότι «η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει στην κυπριακή κυβέρνηση» και η Αθήνα στηρίζει τις κινήσεις της Λευκωσίας.

Ο στρατηγικός στόχος για την επίλυση του Κυπριακού επηρεάζει το συνολικό πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων αφού, κατά τον έλληνα Πρωθυπουργό, συνιστά τη λυδία λίθο αυτών των σχέσεων. Πέραν των διακηρύξεων, τα πραγματικά προβλήματα στο πεδίο αυτό είναι οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και η δυνατότητα επανάληψης των διαπραγματεύσεων χωρίς τις τουρκικές προκλήσεις, για τα οποία έγινε συζήτηση και συμφωνήθηκε συντονισμός ενεργειών.

Καλά πληροφορημένες πηγές πιστεύουν ότι η συλλογιστική του έλληνα Πρωθυπουργού ως προς τη στρατηγική, τους χειρισμούς και τη μορφή της λύσης είναι πολύ κοντά σε αυτήν του προέδρου της Κύπρου. Επισήμαναν μάλιστα ότι στο πρόγραμμα του κ. Τσίπρα περιελήφθησαν και συναντήσεις με μη κυβερνητικές οργανώσεις Τουρκοκυπρίων. Προσέθεταν ακόμα ότι ο έλληνας Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως αν επιτευχθεί λύση του Κυπριακού θα σημάνει μια καινούργια ημέρα και για την Ελλάδα και για την Τουρκία.

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Παρεμφερές αλλά άμεσα σχετιζόμενο είναι το θέμα της Ενέργειας, το οποίο επίσης ήταν στην ατζέντα μαζί με το θέμα της περιφερειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η κυπριακή πλευρά είχε την ευκαιρία να ενημερώσει αναλυτικά την ελληνική για την κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ, για τα κοιτάσματα, τις συμφωνίες της κυπριακής κυβέρνησης με διεθνείς εταιρείες και τις γεωτρήσεις.

Είναι σημαντικό ότι οι δύο χώρες συγκλίνουν στη συνέχιση της περιφερειακής συνεργασίας με τη μορφή των τριμερών συναντήσεων κατά τα πρότυπα της πρόσφατης Κοινής Διακήρυξης Αιγύπτου – Ελλάδας – Κύπρου. Σημειώνεται ότι επί της προηγούμενης κυβέρνησης Σαμαρά είχαν αρχίσει συζητήσεις για παρόμοια τριμερή συνάντηση με τη συμμετοχή του Ισραήλ.

Μια απάντηση του κ. Τσίπρα σε ερώτηση δημοσιογράφου θέτει μάλλον εκτός συζήτησης για το προσεχές διάστημα ένα θέμα που είχε εγερθεί επί της προηγούμενης κυβέρνησης και αφορά τον καθορισμό της ελληνικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ). «Η νέα κυβέρνηση δεν θέλει να κάνει βήματα στον αέρα» είπε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και συμπλήρωσε ότι ο ίδιος επιθυμεί ριζοσπαστικά μέτρα, τα οποία θα είναι στέρεα και θα έχουν συνέχεια.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Το «δύσκολο» θέμα της ατζέντας ήταν η οικονομία σε συσχετισμό με ευρωπαϊκά θέματα, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για μια νέα συμφωνία με την ευρωζώνη χωρίς την τρόικα. Ωστόσο και η Κύπρος είναι σε πρόγραμμα διάσωσης, το οποίο επιτηρεί αντιπροσωπεία της τρόικας. Παρότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει τοποθετηθεί εναντίον της τρόικας, ο κ. Αναστασιάδης υποσχέθηκε κάθε βοήθεια στους στόχους της νέας κυβέρνησης ώστε να ενδυναμωθεί το μπλοκ των χωρών που τάσσονται κατά των πολιτικών λιτότητας και υπέρ των πολιτικών ανάπτυξης στην Ευρώπη, κάτι που όπως είπε θα αποβεί προς όφελος των ευρωπαίων πολιτών. Η στροφή της Ευρώπης προς την ανάπτυξη είναι κοινός στόχος είπαν Αναστασιάδης και Τσίπρας, ενώ ο τελευταίος υπογράμμισε ότι «θα δώσουμε από κοινού αυτή τη μάχη».

Η κυπριακή κυβέρνηση προφανώς και δεν θα φθάσει μέχρι του σημείου να ζητήσει απομάκρυνση της τρόικας, παρά τον «αέρα Τσίπρα» που φύσηξε στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Λίγη ώρα μετά τις συνομιλίες στο Προεδρικό Μέγαρο ο υπουργός Οικονομικών Χ. Γεωργιάδης, ο οποίος σημειωτέον είχε συνάντηση με τεχνοκράτες της τρόικας που βρίσκονται στην κυπριακή πρωτεύουσα, δήλωσε ότι «το κυπριακό πρόγραμμα εφαρμόζεται και αποδίδει». Αυτά όλα δεν σημαίνουν ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν θα στηρίξει τις ελληνικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.