Η ψυχολογική κατάρρευση των στελεχών ήταν αισθητή στη χθεσινή δύσκολη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, πέντε ημέρες μετά την ψυχρολουσία που υπέστη το κόμμα στις εκλογές.

Με το θέμα της αλλαγής ηγεσίας να κυριαρχεί, όλα τα στελέχη που συμμετείχαν στην κομματική σύσκεψη κρεμάστηκαν από τα χείλη του Βαγγέλη Βενιζέλου αναφορικά με τον χρόνο και τον τρόπο διεξαγωγής συνεδρίου αλλά και την αποκρυπτογράφηση των δικών του προθέσεων.

«ΕΚΕΙ ΛΗΓΕΙ Η ΘΗΤΕΙΑ ΜΟΥ». Ο κ. Βενιζέλος στη δευτερολογία του έγινε όσο πιο σαφής μπορούσε: «Να ξεκαθαρίσω ότι θα οδηγήσω το ΠΑΣΟΚ στο συνέδριο για μια ριζοσπαστική ανανέωση και εκεί λήγει η θητεία μου. Δεν θα γίνω ούτε Κουβέλης ούτε Ζίγδης».

Λίγο νωρίτερα και κατά τη συνεδρίαση η Φώφη Γεννηματά, η οποία θα διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο την τήρηση του Καταστατικού του κόμματος. Δηλαδή πρώτα εκλογή ηγεσίας και έπειτα διενέργεια συνεδρίου. «Αυτή είναι η διαδικασία που θα εξασφαλίσει την αξιοπρέπεια και τη συλλογικότητα. Να ακολουθήσουμε τις καταστατικές διαδικασίες, πρώτα ηγεσία, μετά συνέδριο» είπε απευθυνόμενη στον κ. Βενιζέλο.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσδιόρισε τον χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου περί τον Μάιο και τόνισε ότι θα εγγυηθεί προσωπικά για ένα συνέδριο αυθεντικό, δημοκρατικό, αντιπροσωπευτικό, «χωρίς κόλπα, μηχανισμούς και γελοία τεχνάσματα του παρελθόντος».

Και επί της ουσίας υπονόησε ότι ο ίδιος θα στηρίξει μια υποψηφιότητα για τη διαδοχή του που θα συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά του νέου: «Το πραγματικό δίλημμα είναι αν η παράταξη θα προσανατολιστεί προς τη δυναμική του μέλλοντος ή προς τη ρουφήχτρα του παρελθόντος. Η δική μου επιλογή είναι η πρώτη. Δεν θα αφήσω να γίνει η δεύτερη» είπε, κάτι που ερμηνεύθηκε ως προσπάθειά του να αναδειχθεί ένα νέο πρόσωπο που θα έχει και τη δική του στήριξη.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ. Ο κ. Βενιζέλος εκφώνησε μια ομιλία που είχε πολλά προσωπικά στοιχεία. Και όταν μίλησε για τη χώρα είπε ότι είναι η πιο σημαντική θητεία του ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ: «Και κυρίως ενός προσώπου που επωμίστηκε τεράστιες ευθύνες και θυσίασε τη δημοφιλία και την εύκολη και ανέφελη πολιτική του διαδρομή ουχί επί ματαίω».

Σε ό,τι αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας άφησε να εννοηθεί ότι θα στηρίξει μια κεντροδεξιά προσωπικότητα, υπό την προϋπόθεση ότι θα την ψηφίσει και η Νέα Δημοκρατία.

Στη συνεδρίαση μίλησαν σχεδόν όλα τα παρόντα στελέχη. Ο Γιάννης Μανιάτης, που δεν εξελέγη βουλευτής, ζήτησε ένα συνέδριο πλήρους ανανέωσης, επαναπροσδιορισμού, στο οποίο θα τεθεί το θέμα της νέας ηγεσίας, το θέμα της ανασυγκρότησης και της νέας οργανωτικής δομής. Ενα συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗΣ. Ο Γιάννης Τούντας, από τους συνεργαζόμενους της Δημοκρατικής Παράταξης, υποστήριξε την ανάγκη ενός συνεδρίου επανίδρυσης και ανανέωσης σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων των συμβόλων και των τίτλων. Σχολίασε ότι η εκλογή ηγεσίας θα πρέπει να γίνει σε συνάρτηση με τις αποφάσεις του συνεδρίου. Επίσης, ο Νίκος Μπίστης ανέφερε ότι ο τόπος χρειάζεται απεγνωσμένα ένα νέο ισχυρό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που στα θεμέλιά του θα είναι το σημερινό ΠΑΣΟΚ αλλά και άλλες δυνάμεις του κατακερματισμένου σήμερα χώρου.

Ετερόκλητοι οιωνοί

Για σχηματισμό μιας κυβέρνησης αξιακής και πολιτικής τερατογένεσης με τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων μίλησε ο Βαγγέλης Βενιζέλος, τονίζοντας ότι «οι οιωνοί είναι ετερόκλητοι και αντιφατικοί».