Η Unicef έκανε έκκληση την Πέμπτη για τη συγκέντρωση ενός ποσού ρεκόρ 3,1 δισ. δολαρίων με στόχο να βοηθήσει 62 εκατ. παιδιά που ζουν σε περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί από ανθρωπιστικές κρίσεις.

Με την έκκληση αυτή η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά ζητεί 1 δισ. δολάρια περισσότερα σε σχέση με πέρυσι.

«Είτε πρόκειται για θανατηφόρες φυσικές καταστροφές ή βίαιες συγκρούσεις ή ακόμη επιδημίες με γρήγορη εξάπλωση, τα παιδιά όλου του κόσμου είναι αντιμέτωπα με μια νέα γενιά ανθρωπιστικών κρίσεων», δήλωσε η Άφσαν Χαν, διευθύντρια των έκτακτων προγραμμάτων της Unicef.

«Οι κρίσεις αυτές, που προκαλούνται από την κοινωνική ρήξη, την κλιματική αλλαγή και τις ασθένειες, πλήττουν τα παιδιά όπως ποτέ στο παρελθόν», πρόσθεσε. «Το εύρος αυτών των κρίσεων, η διάρκειά τους και οι επιπτώσεις τους είναι χωρίς προηγούμενο», υπογράμμισε η Χαν.

Η έκκληση αυτή, που έγινε μέσω της ετήσιας έκθεσης της Unicef «Ανθρωπιστική Δράση για τα Παιδιά», έχει στόχο να βοηθήσει 98 εκατ. ανθρώπους συνολικά, τα δύο τρίτα εκ των οποίων είναι παιδιά, σε 71 χώρες.

Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων, 903 εκατ. δολάρια, αφορά τη Συρία και τις γύρω περιοχές.

Η Unicef διευκρινίζει ότι 500 εκατ. δολάρια προορίζονται για να υποστηρίξουν το έργο της υπηρεσίας στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική.

Σύμφωνα με τον δρ. Πίτερ Σάλαμα, αρμόδιο για το πρόγραμμα καταπολέμησης του ιού Έμπολα στη Unicef, το 20% με 25% των θυμάτων της ασθένειας είναι παιδιά. «Ο Έμπολα έχει γίνει μια σημαντική αιτία της παιδικής θνησιμότητας στις τρεις αφρικανικές χώρες που έχουν πληγεί», δηλαδή τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Γουινέα, επεσήμανε.

Στις χώρες αυτές η Unicef ασχολείται με παιδιά ένας ή και οι δύο γονείς των οποίων πέθαναν από την επιδημία.

«Εκτιμάμε ότι είναι περίπου 16.000 και προσπαθούμε να τα βάλουμε (να ζήσουν) με τις οικογένειές τους ή, αν αυτό δεν είναι δυνατό, σε κέντρα υποδομής», σημείωσε ο δρ. Σάλαμα.

Η Unicef σκοπεύει να διαθέσει 26,5 εκατ. δολάρια για να χρηματοδοτήσει τη δράση της στη Νιγηρία και 32,45 εκατ. για την Ουκρανία. Η έκκληση αφορά επίσης και ξεχασμένες κρίσεις, όπως αυτή στο Αφγανιστάν, τα Παλαιστινιακά Εδάφη και τον Νίγηρα.