Με σφοδρότητα επέκριναν τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Ιωάννη Κασουλίδη, για την απουσία του από το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ο κ. Κασουλίδης δεν μετέβη στις Βρυξέλλες, όπως είπε, λόγω της επίσκεψης στην Κύπρο και της συνάντησης του με τον υπουργό Ενέργειας της Αλβανίας. Εξάλλου, είχε δηλώσει ότι στη συνεδρίαση δεν θα λαμβανόταν απόφαση για νέες κυρώσεις.

Ιδιαίτερα αιχμηρή ήταν η δήλωση του προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργου Λιλλήκα, ο οποίος χαρακτήρισε τον Ιωάννη Κασουλίδη «ανεπαρκή και ανίκανο να θέσει τα εθνικά συμφέροντα πάνω από τις αμερικανικές και νατοϊκές ιδεοληψίες του».

Υποστήριξε δε ότι η Κύπρος «δεν έχει Υπουργό Εξωτερικών, αλλά διακομιστή των αμερικανικών θέσεων».

Ο κ. Λιλλήκας κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ξεκαθαρίσει κατά πόσο ήταν ενήμερος για τη φυγομαχία, όπως ανέφερε, του κ. Κασουλίδη, ενώ διερωτήθηκε: «ποια ξένη πρεσβεία παρενέβη και τι μεσολάβησε από τη χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος ευθυγραμμίστηκε με την αξιοπρεπή θέση της νέας ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας».

Η τοποθέτηση του Γιώργου Λιλλήκα προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Υπουργού Εξωτερικών. Απαντώντας, ο Ιωάννης Κασουλίδης τόνισε ότι η αυθαίρετη, δογματική και αστήρικτη προσωπική επίθεση του κ. Λιλλήκα, προϊόν, όπως αναφέρει, ενσυνείδητης διαστρέβλωσης δηλώσεων και «πρωτόγνωρου λαϊκισμού, αποτελεί εμπόδιο στην προσπάθεια του κράτους, να διαχειριστεί με αποτελεσματικότητα, αξιοπρέπεια και επιτυχία, τις διάφορες προκλήσεις σε θέματα εξωτερικής πολιτικής».

Πρόκειται, τόνισε ο κ. Κασουλίδης, για «αήθη και αναίτια πράξη μένους, γεμάτη χαρακτηρισμούς, η οποία είναι ανάξια περαιτέρω σχολιασμού».

Ανταπαντώντας στον υπουργό Εξωτερικών, ο Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι συμφωνεί με τον κ. Κασουλίδη, ότι αυτό που απαιτείται είναι υπευθυνότητα και ορθή ανάγνωση των δεδομένων. Αυτό τον βαθμό υπευθυνότητας και την ικανότητα του κ. Κασουλίδη να αναγνώσει ορθά τα δεδομένα είναι που αμφισβητούμε, είπε κ. Λιλλήκας.

Έντονη δυσαρέσκεια για την απουσία του Ιωάννη Κασουλίδη από τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών, εξέφρασε το ΔΗΚΟ. Η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, σημείωσε ότι ο κ. Κασουλίδης έπρεπε να είχε προβεί στις κατάλληλες διευθετήσεις και να ήταν παρών σε μια τόσο κρίσιμη συνεδρίαση, στην οποία συζητούνται θέματα που επηρεάζουν τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παράλληλα, επισήμανε ότι οι σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας βρίσκονται σε κομβικό σημείο και θα έπρεπε ο Υπουργός Εξωτερικών να είναι «παρών» και να υπερασπιστεί τις θέσεις και τα συμφέροντα της χώρας.

Το Κίνημα των Οικολόγων διερωτήθηκε «εάν η κυβέρνηση αποφεύγει να πάρει θέση στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και εάν στρουθοκαμηλίζει».