Ως πρώτη σύγκρουση του Αλέξη Τσίπρα με την Ευρώπη αλλά και ως στροφή της νέας κυβέρνησης προς τη Ρωσία παρουσίαζαν χθες ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης την αντίδραση (την περασμένη Δευτέρα) της ελληνικής κυβέρνησης για το γεγονός ότι δεν ζητήθηκε η συναίνεση της Αθήνας για το ευρωπαϊκό κείμενο νέων κυρώσεων στη Ρωσία, το οποίο αναμένεται να συζητήσουν σήμερα σε έκτακτη Σύνοδο στις Βρυξέλλες οι 28 υπουργοί Εξωτερικών. Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, είναι ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ (SPD) κάλεσε τον έλληνα ομόλογό του στο Βερολίνο.

Η οργή της κυβέρνησης προήλθε από το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε πως υπάρχει «κοινή απόφαση των ευρωπαίων ηγετών» για την επέκταση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία λόγω της επίθεσης με ρουκέτες στη Μαριούπολη, η οποία κατέληξε σε λουτρό αίματος. Μόνο που η ανακοίνωση έγινε την Tρίτη, λίγες ώρες αφότου ο Αλέξης Τσίπρας ορκίστηκε Πρωθυπουργός. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι ούτε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ούτε η αρμόδια για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι μπήκαν στον κόπο να ζητήσουν την άποψη της νέας κυβέρνησης, την ώρα μάλιστα που εκκρεμούσε η ορκωμοσία του νέου υπουργού Εξωτερικών.

Η Αθήνα διαμαρτυρήθηκε στις Βρυξέλλες και έλαβε προθεσμία μόλις τριών ωρών για να στείλει τις προτάσεις της επί του επίμαχου κειμένου, το οποίο αναμένεται να συζητήσουν σήμερα στις Βρυξέλλες στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ –συνάντηση στην οποία θα συμμετέχει για πρώτη φορά ο υπουργός Εξωτερικών ο Νίκος Κοτζιάς. Διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι και άλλες χώρες (όπως η Κύπρος, η Ιταλία και η Γαλλία) έχουν προβάλει ενστάσεις για την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία (πρόκειται για νέα πρόσωπα που αναμένεται να προστεθούν στη λεγόμενη μαύρη λίστα με το πάγωμα λογαριασμών και όχι μόνο) και έχουν ζητήσει να γίνουν διορθώσεις στο τελικό κείμενο, οι οποίες αναμενόταν να συζητηθούν στο χθεσινοβραδινό Coperer στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει να μην επιβληθούν νέες κυρώσεις και ενεργότερο ρόλο της ΕΕ για την ειρήνευση στην περιοχή.

Το γραφείο του Ντόναλντ Τουσκ εξέδωσε χθες το βράδυ ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει ότι το Συμβούλιο είχε καταλάβει πως υπήρχε συναίνεση όλων για την κοινή δήλωση από το βράδυ της Δευτέρας και ότι όταν ενημερώθηκε για την ένσταση της Αθήνας πρότεινε να υπάρξει υποσημείωση στο κείμενο, την οποία αρνήθηκε η ελληνική κυβέρνηση.

Πάντως, τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν την εύλογη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης ως δείγμα της πρώτης σύγκρουσης του Αλέξη Τσίπρα με τους Ευρωπαίους. Ευρωπαίος διπλωμάτης που μίλησε στον κοινοτικό ιστότοπο euobserver κάνει λόγο για «βέτο» της Αθήνας όσον αφορά νέες κυρώσεις στη Ρωσία, το οποίο χαρακτηρίζει «απλώς απίστευτο». Αλλη διπλωματική πηγή που αναφέρεται στο δημοσίευμα ερμηνεύει τη στάση της Αθήνας ως διαπραγματευτικό χαρτί της κυβέρνησης έναντι της Γερμανίας για τη διαγραφή του χρέους.

Και ο κοινοτικός ιστότοπος euractiv ερμήνευε χθες τη στάση της Αθήνας ως την πρώτη σύγκρουση του Αλ. Τσίπρα με την ΕΕ, ενώ την απέδιδε σε φιλορωσική τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζοντας την επικριτική θέση που είχε τηρήσει ο κ. Τσίπρας ως υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν κατά της ΕΕ για την υποστήριξη της κυβέρνησης του Κιέβου. Εκλάμβανε μάλιστα ως άνοιγμα της νέας κυβέρνησης σε δυνάμεις όπως η Ρωσία και η Κίνα το γεγονός ότι οι πρώτοι ξένοι πρεσβευτές στην Αθήνα που συνάντησαν τον έλληνα Πρωθυπουργό μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ήταν της Ρωσίας και της Κίνας.

Ευχές από Λαβρόφ

«Κάθε επιτυχία» ευχήθηκε χθες από τη Μόσχα στη νέα ελληνική κυβέρνηση ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Λαβρόφ επεσήμανε ότι απέστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά και τον προσκάλεσε στη Μόσχα.