Κάνει και λέει ανοιχτά αυτό που θέλει. Δίνει συνεντεύξεις Τύπου εν πτήσει, στηλιτεύει κληρικούς για ασωτία, αγκαλιάζει χωρισμένες γυναίκες και αρνείται να κρίνει τους ομοφυλόφιλους. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Πάπας Φραγκίσκος μονοπωλεί συχνά το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης από την ημέρα που ανέλαβε τα ηνία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Και καθώς φαίνεται, το έκανε πάλι.

Πληροφορίες των ισπανικών μέσων ενημέρωσης θέλουν τον Πάπα να δέχτηκε – και να αγκάλιασε – στο Βατικανό έναν άνδρα, ο οποίος έχει κάνει αλλαγή φύλου. Ο άνδρας φέρεται πως είχε γράψει στον Πάπα από πέρσι και αγωνιούσε να τον συναντήσει από κοντά. Το Βατικανό από την πλευρά του, δεν επιβεβαιώνει την πληροφορία, ούτε όμως και τη διαψεύδει.

Σε κάθε περίπτωση, εάν οι αναφορές αληθεύουν, τότε πρόκειται για ένα ακόμη εντυπωσιακό άνοιγμα του Πάπα σε μία ομάδα ανθρώπων που η Καθολική Εκκλησία κρατούσε στο περιθώριο – έστω και αν επισήμως δεν είχε ποτέ πάρει θέση.

Πρωταγωνιστής αυτή τη φορά είναι ο ισπανός Ντιέγκο Νέρια Λεγιαράγκα, ένας διοπτοφόρος καθολικός, ο οποίος έβλεπε με τα χρόνια τη θλίψη να τον κυριεύει. Καταγόμενος από μία βαθιά καθολική χώρα, ο Νέρια αποκάλυψε στην ισπανική εφημερίδα Hoy ότι αισθανόταν πως όσο περνούσαν τα χρόνια μεγάλωνε και η απογοήτευσή του. «Η φυλακή μου ήταν το σώμα μου», δήλωσε κάνοντας μια αναδρομή στην πρώτη νιότη του. «Και αυτό διότι το σώμα μου δεν ανταποκρινόταν σε αυτό που ένιωθε η ψυχή μου. Δεν θυμάμαι ούτε ένα ευτυχισμένο καλοκαίρι που να είχα πάει στην πισίνα με τους φίλους μου», πρόσθεσε ο Νέρια.

Το «ταίριασμα» αυτό, ψυχής και σώματος, ήρθε πολύ αργότερα, όταν στα 40 του ο Νέρια αποφάσισε να προχωρήσει σε αλλαγή φύλου. Ακόμη και τότε ωστόσο «ο πόνος δεν εξαφανίστηκε». «Η κοινωνική απόρριψη και η εκκλησία ήταν υπεύθυνα γι’ αυτό», σχολίασε στη Hoy αναφέροντας μερικά από τα επικριτικά σχόλια με τα οποία ήρθε αντιμέτωπος από θρησκευόμενους – «πώς τολμάς να έρχεσαι στην κατάστασή σου», «είσαι η κόρη του διαβόλου» και άλλα παρόμοια.

Παρόλ’ αυτά, ο Νέρια δεν είναι από τους ανθρώπους που θα μπορούσαν να κλείσουν πίσω τους την πόρτα της εκκλησίας. Δεν ήξερε όμως ούτε σε ποιον να αποταθεί. Σκέφτηκε λοιπόν τον νέο, προοδευτικό Πάπα Φραγκίσκο που όταν τον ρώτησαν τη γνώμη του για τους ομοφυλόφιλους απάντησε με εκείνο το αφοπλιστικό «ποιος είμαι εγώ για να κρίνω;».

Πριν από έναν χρόνο περίπου, ο Νέρια πήρε μολύβι και χαρτί και έκανε αυτό που παλιότερα ούτε να σκεφτεί δεν τολμούσε: έστειλε μία επιστολή στον Πάπα. Η απάντηση ήρθε τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν χτύπησε το τηλέφωνό του από «άγνωστο» αριθμό, όπως δήλωσε ο ίδιος στην ισπανική εφημερίδα. Προς τεράστια έκπληξή του, ήταν ο ίδιος ο Πάπας, ο οποίος είχε συγκινηθεί από το γράμμα του και ήθελε να τον συναντήσει. Λίγες μέρες αργότερα, πάλι ο ίδιος ο Πάπας τον κάλεσε για να φιξάρουν την ημερομηνία του ραντεβού τους.

Η συνάντηση έλαβε εν τέλει χώρα το Σάββατο στο Βατικανό. Το βασικό ερώτημα του Νέρια ήταν εάν μετά την αλλαγή φύλου «υπάρχει γι’ αυτόν μία γωνιά στον οίκο του Θεού». Ο Πάπας τού απάντησε ανοίγοντας την αγκαλιά του.