Ηκουρδική σημαία κυματίζει και πάλι στο Κομπάνι. Επειτα από 131 ημέρες ηρωικής αντίστασης, οι άνδρες και οι γυναίκες των Μονάδων Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) κατάφεραν να εκδιώξουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους από το Κομπάνι, την κουρδική πόλη κοντά στα σύνορα μεταξύ Συρίας και Τουρκίας η οποία μετατράπηκε σε σύμβολο της μάχης εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης που πλέον ελέγχει τεράστιες εκτάσεις του Ιράκ και της Συρίας.

«Συγχαρητήρια στην ανθρωπότητα, στο Κουρδιστάν και στον λαό του Κομπάνι» ήταν το μήνυμα που ανάρτησε στο twitter ο εκπρόσωπος των YPG για να ανακοινώσει ότι οι κουρδικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο σχεδόν του 90% της τρίτης μεγαλύτερης κουρδικής πόλης της Συρίας. Παρότι ωστόσο οι Κούρδοι ανακατέλαβαν το Κομπάνι, η μάχη κατά των δυνάμεων του ισλαμικού χαλιφάτου μαίνεται ελάχιστα χιλιόμετρα πιο μακριά, μεταξύ των εκατοντάδων χωριών που παραμένουν υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.

ΝΕΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ. Αποτελεί γεγονός ότι το Ισλαμικό Κράτος υπέστη ισχυρό πλήγμα. Ωστόσο η εξαιρετικής σημασίας, στρατηγικής και συμβολικής, νίκη των Κούρδων δεν φαίνεται να πτόησε τους προπαγανδιστές της οργάνωσης, οι οποίοι έσπευσαν να αναρτήσουν στο Διαδίκτυο ακόμη ένα απειλητικό μήνυμα εναντίον της Δύσης, της Ευρώπης και όλων των «σταυροφόρων», ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται.

«Είδατε τι κατάφερε μόνο ένας μουσουλμάνος στον Καναδά και στο Κοινοβούλιό του; Και αυτά που έκαναν οι μουσουλμάνοι αδελφοί μας στη Γαλλία, στην Αυστραλία και στο Βέλγιο;» λέει σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο εκπρόσωπος της τρομοκρατικής οργάνωσης Αμπού Μοχάμεντ αλ Αντνάνι.

Αναφερόμενος και ταυτόχρονα απευθυνόμενος στους αποκαλούμενους «μοναχικούς λύκους» που πρόσκεινται στο Ισλαμικό Κράτος, τους ζητά να χρησιμοποιήσουν όλα τα απαραίτητα μέσα για την πραγματοποίηση μιας επίθεσης: «Εναν εκρηκτικό μηχανισμό, ένα μαχαίρι, μια σφαίρα, ένα αυτοκίνητο, μια πέτρα, ή ακόμα και μια μπότα ή μια γροθιά».

Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι Κούρδοι μαχητές ύψωναν τη σημαία τους σε ένα σημαντικό ύψωμα του Κομπάνι όπου μέχρι πριν από μερικές ημέρες κυμάτιζε η μαύρη σημαία του Ισλαμικού Κράτους. Στους κατεστραμμένους από την πολύμηνη μάχη δρόμους της πόλης άνδρες και γυναίκες αγκαλιάζονταν, χόρευαν και πυροβολούσαν στον αέρα, βλέποντας τους τελευταίους τζιχαντιστές να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους και να αφήνουν πίσω βαρύ οπλισμό και σημαντικές ποσότητες τροφίμων.

Ενθουσιασμένοι από τη νίκη των συμπατριωτών τους, αρκετές εκατοντάδες από τους χιλιάδες Κούρδους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Κομπάνι και να καταφύγουν στην Τουρκία αποπειράθηκαν χθες να περάσουν τα σύνορα και να μεταβούν στην πόλη τους, αλλά απωθήθηκαν από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας.

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ. Εκτός από την αποφασιστικότητα και την αυταπάρνηση των κούρδων μαχητών, οι άνδρες του χαλίφη Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους στο Κομπάνι εξαιτίας και των Αμερικανών.

Οι βομβαρδισμοί της διεθνούς συμμαχίας, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, κατά των τζιχαντιστών οι οποίοι ξεκίνησαν στα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου και συνεχίζονταν μέχρι και το βράδυ της Κυριακής, όχι μόνο επέτρεψαν στους υπερασπιστές του Κομπάνι να ανασυνταχθούν αλλά προκάλεσαν και σοβαρές απώλειες στους ισλαμιστές μαχητές. Το 80% των αεροπορικών επιδρομών που έκαναν οι δυνάμεις της διεθνούς συμμαχίας στην επικράτεια της Συρίας είχαν στόχο θέσεις των τζιχαντιστών στο Κομπάνι ή γύρω από αυτό.

1.000 τζιχαντιστές μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της πολύμηνης μάχης για το Κομπάνι ανακοίνωσε χθες ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών