Εν αναμονή των πρώτων δειγμάτων γραφής της νέας ελληνικής κυβέρνησης τελούν οι ιθύνοντες της ευρωζώνης ενώ, όπως ανέφεραν χθες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του Eurogroup πρόκειται να έλθει στην Αθήνα προς το τέλος της εβδομάδας για έναν πρώτο κύκλο συζητήσεων.

Για πολλούς πάντως εκ των παραγόντων της ευρωζώνης η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να συγκροτήσει κυβέρνηση συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Ελληνες υπήρξε μια μάλλον δυσάρεστη έκπληξη. Κυρίως δε για τους ανήκοντες στον χώρο της ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς, οι οποίοι αφού χαιρέτισαν προχθές την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, χθες εμφανίστηκαν μάλλον επιφυλακτικοί, αν όχι παγωμένοι.

Το κλίμα αυτό κυριάρχησε και στη Σύνοδο του Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου ο πρόεδρός του Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, αφού συνεχάρη τη νέα ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα που συμμετέχουν σε αυτήν, επισήμανε ότι παραμένει σε εκκρεμότητα η ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης.

ΜΕ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ. Συνεχίζοντας, ο Γ. Ντεϊσελμπλούμ τόνισε ότι η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας και ο ελληνικός λαός πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι τα προβλήματα της χώρας είναι σημαντικά και δεν εξαλείφθηκαν εν μια νυκτί επειδή έγιναν εκλογές. Εξάλλου, ανέφερε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία, διάρκειας 15 λεπτών, με τον «νέο υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας», το όνομα του οποίου δεν θέλησε να αποκαλύψει. Οπως είπε, ο νέος έλληνας υπουργός, που σύμφωνα με πληροφορίες εξ Αθηνών είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης, του εξέφρασε την πρόθεσή του να συνεργαστεί άμεσα με το Eurogroup και υπογράμμισε την προσήλωση της χώρας στην ευρωζώνη. «Αυτό είναι μια καλή αρχή» είπε ο Ντεϊσελμπλούμ. Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν χθες ότι συμφωνήθηκε να επισκεφθεί ο πρόεδρος του Eurogroup εντός της εβδομάδας την Αθήνα.

Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ. Ωστόσο, εκπρόσωπός του, ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι προς το παρόν δεν είναι σε θέση να το επιβεβαιώσει. Στην ερώτηση πότε θα επιστρέψει η τρόικα στην Ελλάδα, ο Γ. Ντεϊσελμπλούμ είπε ότι αυτό είναι αδύνατον να εκτιμηθεί, καθώς αναμένονται πρώτα οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο νέας παράτασης του ελληνικού προγράμματος, ο Ντεϊσελμπλούμ είπε ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τις προθέσεις και τις φιλοδοξίες των νέων ελληνικών Αρχών. Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί τόνισε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι σχηματίστηκε τάχιστα η νέα ελληνική κυβέρνηση, η οποία πιάνει αμέσως δουλειά. Ο ίδιος επισήμανε ότι οι προκλήσεις παραμένουν σημαντικές, κυρίως σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις.

Τέλος, και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε πως τελεί εν αναμονή του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα και ότι ασφαλώς θα συνεργαστεί μαζί της.

ΤΟ ΧΡΕΟΣ. Τόνισε δε για ακόμη μία φορά ότι τα όσα έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τις χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να τηρηθούν, ενώ σημείωσε ότι το ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους δεν είναι αντικείμενο συζήτησης. Ως προς το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους ανέφερε ότι είναι ένα θέμα που θα μπορούσε να συζητηθεί μετά το πέρας της πέμπτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος ».