Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση ανάσυρσης της ατράκτου του αεροπλάνου της AirAsia που συνετρίβη στα ανοιχτά της Ινδονησίας στα τέλη Δεκεμβρίου.

Η πρώτη προσπάθεια που έγινε ήταν ανεπιτυχής, καθώς έσπασαν τα σχοινιά γύρω από την άτρακτο.

Οι σοροί ακόμη τεσσάρων ατόμων έχουν εντοπιστεί, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών που έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής σε 69, ενώ εκτιμάται ότι πολλοί από τους επιβάτες βρίσκονται εγκλωβισμένοι μέσα στο αεροσκάφος.

Αξιωματούχοι της Ινδονησίας εκτιμούν ότι το αεροσκάφος της AirAsia είχε αναπτύξει υπερβολική ταχύτητα και κατόπιν υπέστη απώλεια στήριξης, προτού συντριβεί.

Κατά τη διάρκεια της πτήσης QZ8501 από τη Σουραμπάγια στη Σιγκαπούρη, ο πιλότος ζήτησε να πετάξει σε μεγαλύτερο ύψος προκειμένου να αποφύγει επικίνδυνες νεφώσεις, όμως δεν έλαβε άμεσα θετική απάντηση καθώς η κυκλοφορία ήταν αυξημένη στον συγκεκριμένο αεροδιάδρομο. Λίγο μετά το αεροσκάφος συνετρίβη στην θάλασσα.

Την περασμένη εβδομάδα βρέθηκαν και τα μαύρα κουτιά της μοιραίας πτήσης, τα οποία αναμένεται να ρίξουν φως στα αίτια του αεροπορικού δυστυχήματος.

Δύτες μπήκαν για πρώτη φορά στο κύριο τμήμα της ατράκτου την Παρασκευή. Ωστόσο, οι άσχημες καιρικές συνθήκες παρεμπόδισαν την επιχείρηση ανάσυρσης.