Νέο κύμα οργής πυροδοτεί στις ΗΠΑ ο θάνατος Αφροαμερικανού ο οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικού.

Το περιστατικό συνέβη στο Νιου Τζέρσεϊ, στις 30 Δεκεμβρίου. Σε βίντεο της Αστυνομίας, διάρκειας πέντε λεπτών, το οποίο εξασφάλισαν αρχικά οι South Jersey Times και αναρτήθηκε στο YouTube την Πέμπτη, αστυνομικοί σταματούν μία Jaguar, επειδή -σύμφωνα με την Αστυνομία- ο οδηγός παραβίασε ένα STOP.

Στη συνέχεια, ένας εκ των δύο αστυνομικών, ο λευκός Μπραΐμ Ντέις, ζητάει από τον 46χρονο αφροαμερικανό οδηγό Λιρόι Τουτ δίπλωμα. Ο δεύτερος αστυνομικός, ο επίσης αφροαμερικανός Ρότζερ Γουόρλεϊ φωνάζει επιτακτικά στον συνοδηγό, τον 36χρονο Τζέραμ Ρέιντ, να του δείξει τα χέρια του. Οπως υποστήριξε στη συνέχεια ο Γουόρλεϊ, ο συνοδηγός επιχείρησε να πλησιάσει το μπροστινό ντουλαπάκι του αυτοκινήτου.

«Μην κουνηθείς! Δείξε μου τα χέρια σου!», φωνάζει ο αστυνομικός προειδοποιώντας τον συνοδηγό ότι εάν τολμήσει να πλησιάσει κάτι θα τον σκοτώσει.

«Δεν έχω λόγο να πλησιάσω τίποτα», ακούγεται μία φωνή από το αυτοκίνητο ενόσω ο αστυνομικός εξακολουθεί να ουρλιάζει.

Αμέσως μετά, ο Ρέιντ επιχειρεί να βγει από το αυτοκίνητο. «Βγαίνω έξω και πέφτω στο έδαφος», προειδοποιεί ενώ ο αστυνομικός προσπαθεί να τον εμποδίσει σπρώχνοντας την πόρτα.

Ο Ρέιντ βγαίνει τελικά με τα χέρια μπροστά. Ακούγονται συνολικά επτά πυροβολισμοί, ο Ρέιντ πέφτει στο έδαφος και ο αστυνομικός εξακολουθεί να του φωνάζει να μην κουνηθεί. Από πίσω ακούγονται επίσης τα ουρλιαχτά των περιοίκων.

Εναν μήνα μετά, πολλά ερωτηματικά γύρω από το συμβάν παραμένουν αναπάντητα. Σύμφωνα με τους South Jersey Times, πραγματοποιήθηκε νεκροψία στο πτώμα του Ράιντ, αλλά τα αποτελέσματα δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά. Η ίδια εφημερίδα αναφέρεται επίσης στο βεβαρημένο παρελθόν του Ρέιντ -είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης 13 ετών για ένοπλη επίθεση σε αστυνομικούς όταν ήταν έφηβος, ενώ πέρσι είχε συλληφθεί για κατοχή ναρκωτικών και αντίσταση κατά της Αρχής. Ο Ντέις ήταν τότε ανάμεσα στους αστυνομικούς που συμμετείχαν στην επιχείρηση σύλληψης.

Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι ο θάνατος του Ράιντ έβγαλε ξανά τους Αφροαμερικανούς στους δρόμους, μετά τις βίαιες διαδηλώσεις για τον θάνατο των άοπλων Αφροαμερικανών από λευκούς αστυνομικούς στη Νέα Υόρκη και το Φέργκιουσον. Αυτή τη φορά, οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Μπρίτζετον, μία πόλη 25.000 κατοίκων λίγο έξω από τη Φιλαδέλφεια, εκ των οποίων τα δύο τρίτα είναι Αφροαμερικανοί ή Ισπανόφωνοι.