Μητέρα, αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Αμυνας και υποψήφια για πρώτη φορά στην αχανή εκλογική περιφέρεια της Β’ Αθηνών. Ο χρόνος για τη Φώφη Γεννηματά δεν είναι ποτέ αρκετός.

«Οταν είχαμε τις εκλογές για την υπερνομαρχία κάναμε έξι μήνες αγώνα και πάλι δεν προλαβαίναμε» σχολιάζει χαρακτηριστικά. Εμφανίζεται όμως γεμάτη αισιοδοξία. «Οπως λέει και το τραγούδι, με λίγη βοήθεια από τους φίλους σου…» είναι το μήνυμά της.

Η ημέρα της ξεκινάει από τις έξι το πρωί για να ετοιμάσει κατ’ αρχήν τα τρία της παιδιά για το σχολείο. «Η μεγάλη είναι στην Τρίτη Λυκείου και δίνει εξετάσεις, οπότε πρέπει να βρίσκω και ιδιαίτερο χρόνο για να συζητήσω μαζί της. Τα δύο μικρότερα είναι Τρίτη και Πέμπτη Δημοτικού» λέει.

Μετά πρέπει να πάει στο υπουργείο. «Η κυβερνητική δουλειά δεν σταματάει λόγω εκλογών» υποστηρίζει και αναφέρει ως ιδιαίτερη επιτυχία που με τις παρεμβάσεις της προσφάτως λύθηκε το θέμα με τους απλήρωτους εδώ και ενάμιση χρόνο εργαζομένους της Ηλεκτρομηχανικής Κύμης.

Στη συνέχεια ραδιόφωνα και τηλέφωνα, συναντήσεις με διάφορες ομάδες πολιτών στο πολιτικό της γραφείο και μετά εκδηλώσεις. Ομιλίες από τη Νέα Ιωνία μέχρι συζήτηση με αθλητές στον Αλιμο και από το Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων έως την Πλατεία Νέας Σμύρνης, αλλά και παρουσία σε εκδήλωση στο Περιστέρι είναι μόνο μερικές από τις καθημερινές διαδρομές της.

«Μπορεί να έχω και τρεις ομιλίες μέσα σε μία ημέρα. Πολλές φορές και εκτός Αθηνών» σημειώνει, φέρνοντας ως παράδειγμα τις πρόσφατες εξορμήσεις της σε Κρήτη, Αργος και Πάτρα. «Η ημέρα τελειώνει στις 2.30 π.μ. Τότε γυρίζω και κοιτάζω διάφορα e-mail, κάνω τον απολογισμό το;y τι έχει γίνει» δηλώνει.

Και πώς την υποδέχεται ο κόσμος; «Μου ανοίγουν τα σπίτια τους οι άνθρωποι. Σου δείχνουν εμπιστοσύνη και σου ανοίγουν την καρδιά τους» επισημαίνει. Είναι χαρακτηριστικό πως σε ένα σπίτι που επισκέφθηκε στους Αγίους Αναργύρους, αυτοί που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα έκλεισαν μέχρι και τον δρόμο.

Ιδιαίτερη όμως, συναισθηματικά φορτισμένη στιγμή ήταν η εκδήλωση που έγινε στο σπίτι στον Ιλιον τού επί 24 χρόνια δημάρχου της πόλης Βασίλη Κουκοβίνου. «Είναι σύμβολο δημάρχου. Μας έμαθε τι θα πει Αυτοδιοίκηση» λέει συγκινημένη η Φώφη Γεννηματά. «Υπάρχει πόνος και καημός, αλλά εμφανίζονται στην πρώτη γραμμή να στηρίξουν το ΠΑΣΟΚ. Βλέπω ένα πείσμα να κρατηθεί το κόμμα όρθιο και για την επόμενη ημέρα ζητάνε ενότητα» ισχυρίζεται.

Ωστόσο, ένα από τα συχνότερα ερωτήματα των πολιτών τους οποίους συναντάει είναι: «Τι θα κάνουμε με τα παιδιά μας που είναι άνεργα;». Την ίδια αγωνία εκφράζουν και οι ίδιοι οι νέοι, με τους οποίους συναντήθηκε προ ημερών στο πολιτικό της γραφείο. Η ίδια υποστηρίζει πως η μόνη ελπίδα είναι να χτιστεί το μέλλον πάνω σε αυτά που έχουν επιτευχθεί.

«Πρέπει να συνεργαστούν οι προοδευτικές δυνάμεις και η νέα γενιά πρέπει να είναι πρωτοπόρα» υπογραμμίζει, θεωρώντας ιδιαίτερα σημαντικό ότι ύστερα από πολύ καιρό βλέπει νέους ανθρώπους στην πρώτη γραμμή. Είναι, ωστόσο, κατηγορηματική: «Αν δεν αλλάξουμε το μοντέλο υπερκατανάλωσης και κράτους, θα βρεθούμε σύντομα στα ίδια, ακόμη και αν περιορίσουμε το χρέος».

Το στοίχημα της τρίτης θέσης. Σαφή θέση έχει και για το ποιο κόμμα πρέπει να βρεθεί στην τρίτη θέση. Υπερασπίζεται, βέβαια, την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι τρίτη δύναμη παραθέτοντας τρεις λόγους: την ιστορία του, το γεγονός ότι έβαλε πλάτη και όλοι εκμεταλλεύτηκαν την οργή και τον θυμό του κόσμου και κυρίως γιατί μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά για να υπάρξει συνεννόηση.

«Θα είναι πραγματικά ντροπή για τη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία να πάρει η Χρυσή Αυγή εντολή» σημειώνει. Και προσθέτει: «Τους δυσαρεστημένους του ΠΑΣΟΚ πρέπει να τους ρωτήσουμε εάν δέχονται να γίνει αυτή τρίτο κόμμα».

Οσο για Το Ποτάμι, δηλώνει ότι κανείς δεν ξέρει από πού πηγάζει, πού εκβάλλει και πως κινείται σε θολά νερά.

«Δεν έχει ιδεολογικό ρεύμα και στίγμα, είναι χωρίς συνοχή και ομοιογένεια. Πώς μπορεί να είναι καταλύτης;», αναρωτιέται, υπογραμμίζοντας πως «εδώ δεν άντεξε η ΔΗΜΑΡ που ήταν πιο κοντά οι άνθρωποί της».

«Δεν μπορεί κανείς να μας κουνάει το δάχτυλο»

Για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται το ΠΑΣΟΚ μιλάει επίσης συχνά η Φώφη Γεννηματά. «Μας πυροβόλησαν, μας προπηλάκισαν ότι παραδώσαμε τη χώρα στους δανειστές. Τώρα έρχονται όλοι στα λόγια μας». Οπως λέει, ο Σαμαράς μετά τα Ζάππεια απλώς υλοποίησε αυτά που είχε προγραμματίσει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και Παπαδήμου.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αφού έσκισε το Μνημόνιο, το κατήργησε με ένα άρθρο, τώρα λέει πως ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί. Αρχίζουν και τα μασάνε, ακολουθώντας με ταχύτητα φωτός τη διαδρομή που είχε ακολουθήσει η ΝΔ» υπογραμμίζει και αναφέρει: «Δεν μπορεί κανένας να μας κουνάει το δάχτυλο».

«Αναγκαία η ενότητα στο ΠΑΣΟΚ»

Την ανάγκη να ξαναχτίσουμε το ΠΑΣΟΚ, που είναι ταυτισμένο με τη χώρα, τονίζει σε κάθε ευκαιρία η Φώφη Γεννηματά. «Μπορεί να έχουμε διαφορετικές απόψεις και πορείες. Μπορεί να έχουμε συγκρουστεί. Αλλά όλοι αυτή τη στιγμή πρέπει να κατανοήσουμε την αναγκαιότητα για ενότητα» θα πει και ο Φίλιππος, ένας από τους νεαρούς που βρίσκεται στη συνάντηση της υποψήφιας μαζί με άλλους συνομηλίκους του. «Χρειάζονται μεγάλες αλλαγές σε πολιτικό, δομικό και ιδεολογικό επίπεδο» προσθέτει. «Κάποιοι που από το ‘74 είναι στο κόμμα και είχαν αποσυρθεί, τώρα στα δύσκολα βγαίνουν μπροστά. Εσείς δεν έχετε μνήμες και αναμνήσεις. Εγώ είμαι κάπου στη μέση. Την πρώτη φορά που έκανα αγώνα για το ΠΑΣΟΚ ήμουν 10 χρονών» απαντά η Φώφη Γεννηματά. «Δίνουμε μάχη επιβίωσης» αναφέρει.