Τρεις διαφορετικούς συντηρητές του Αιγυπτιακού Μουσείου του Καΐρου επικαλείται δημοσιογραφικό πρακτορείο λέγοντας ότι η γενειάδα της μάσκας του Τουταγχαμών (ηλικίας πλέον των 3.300 ετών) επανακολλήθηκε με... εποξειδική κόλλα, σαν εκείνες του εμπορίου, όταν έσπασε μετά από πτώση.

Το Associated Press επικαλείται τρεις συντηρητές που τοποθετούν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές το αναφερόμενο περιστατικό. Κατά πάσα πιθανότητα, η γενειάδα έσπασε πέρυσι κατά τη διάρκεια καθαρισμού. Οι συντηρητές μίλησαν διατηρώντας την ανωνυμία τους.

Και οι τρεις ωστόσο, υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιήθηκε ακατάλληλη κόλλα μετά από άνωθεν εντολή ώστε η μάσκα να επιστρέψει γρήγορα στην έκθεση. 

Η εποξειδική κόλλα που χρησιμοποιήθηκε, υποστηρίζουν οι συντηρητές, έχει μη αναστρέψιμα αποτελέσματα και η ζημιά είναι οριστική.

Ένας από αυτούς υποστηρίζει ότι φαίνεται πλέον μικρό κενό, ένα διάφανο κίτρινο, μεταξύ της γενειάδας και της υπόλοιπης μάσκας.

Μάλιστα, η κόλλα που περίσσευε ξύστηκε με... σπάτουλα, αφήνοντας γρατζουνιές στο έκθεμα, σύμφωνα με δύο από τους συντηρητές που επιθεωρούν συχνά το έκθεμα.

Βρετανός αιγυπτιολόγος, τον οποίο ρώτησε το πρακτορείο, ανέφερε πως η μάσκα όντως έχει επισκευαστεί, αλλά δεν είναι σαφές με τι υλικό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από