Οποια πέτρα και αν σηκώσει κάποιος στις δικογραφίες που έχουν σχηματισθεί για το οργανωμένο έγκλημα την τελευταία εικοσαετία θα βρει τα ονόματα του Παναγιώτη Βλαστού, του Γιάννη Σκαφτούρου και του Βασίλη Στεφανάκου. Κυρίαρχα πρόσωπα στον υπόκοσμο γύρω από τα οποία περιστρέφεται κυρίως και η πρόσφατη δικογραφία παραμένουν ο Βλαστός και ο Σκαφτούρος.

Η καριέρα του Παναγιώτη Βλαστού αρχίζει να γίνεται ιδιαίτερα γνωστή τον Οκτώβριο του 1994, όταν κατά τη διάρκεια επεισοδίου σε κέντρο διασκέδασης δολοφονούνται ο Γεράσιμος Ναστούλης και ο Δημήτρης Σίμος. Ο Παναγιώτης Βλαστός και ο αδελφός του συλλαμβάνονται. Παράλληλα ξεσπά μια μεγάλη βεντέτα που θα εξελιχθεί σε πολλά επεισόδια με την οικογένεια Ναστούλη. Δεύτερος σταθμός ήταν ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς στην Καλλιθέα τον Μάρτιο του 1998, όταν κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών σκοτώνεται ο αδελφός του Κώστας και τραυματίζονται βαριά δύο αστυνομικοί. Η οικογένειά του στη δίνη του πολέμου των συμμοριών έχει και άλλη απώλεια –τον αδελφό του Μάρκο που δολοφονείται σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Η πορεία του στις φυλακές ήταν ταχύτατη και εξελίχθηκε σε κυρίαρχο πρόσωπο του συνδικάτου του εγκλήματος. Στο βαρύ βιογραφικό του περιλαμβάνεται η απαγωγή τον Ιανουάριο του 2009 του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου. Το βιογραφικό του«ενισχύθηκε» με δύο απόπειρες απόδρασης, μία μαζί με μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς από τις φυλακές Κορυδαλλού και άλλη μία κινηματογραφική απόπειρα απόδρασης από τις φυλακές Τρικάλων.

Σε δυνατό χαρτί στον υπόκοσμο εξελίχθηκε και ο Γιάννης Σκαφτούρος. Πρώτα έγινε γνωστό το όνομα του αδελφού του Δημήτρη για τη φονική απαγωγή του 17χρονου Γιάννη Τσατσάνη, γνωστού ως Μαρσελίνο. Η πρώτη εμπλοκή του Σκαφτούρου ήταν στην ογκώδη δικογραφία που σχηματίσθηκε το καλοκαίρι του 2002 και αφορούσε συμμορία εκβιαστών με αρχηγό τον Βασίλη Στεφανάκο. Στη συμμορία με τις πολυσχιδείς δραστηριότητες, από εκβιασμούς μέχρι λαθρεμπόριο τσιγάρων και πετρελαίων, ο Σκαφτούρος εμφανιζόταν ως τρίτος τη τάξει. Η καριέρα του απογειώθηκε στις φυλακές και μαζί με τον Παναγιώτη Βλαστό καταδικάσθηκαν δύο φορές σε ισόβια κάθειρξη για την απαγωγή του Παναγόπουλου.