Η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με «την τεράστια πρόκληση» να καθησυχάσει τους εβραίους σχετικά με το «μέλλον (τους) στην Ευρώπη», δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.

«Σήμερα βλέπουμε ότι σε ορισμένα κράτη μέλη, μια πλειονότητα της εβραϊκής κοινότητας δεν είναι βέβαιη ότι έχει ένα μέλλον στην Ευρώπη, (…) είναι μια τεράστια πρόκληση στα ίδια τα θεμέλια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», δήλωσε ο Τίμερμανς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Στην Ευρώπη «υπάρχει μια θέση για όλους, όποια κι αν είναι η πίστη σας, η καταγωγή σας (…) είτε είναι κανείς εβραίος, μουσουλμάνος, χριστιανός είτε άθεος», πρόσθεσε ο Τίμερμανς.

«Οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε την εκπαίδευση, όλα τα εργαλεία που διαθέτει η κοινωνία για να εμποδίσουμε ένα μέρος της κοινωνίας μας να στραφεί στον εξτρεμισμό και τη μισαλλοδοξία», τόνισε ο Τίμερμανς, ο οποίος έκανε δηλώσεις έπειτα από μια συνεδρίαση της Επιτροπής κατά την οποία εξετάσθηκαν τα διδάγματα από τις επιθέσεις εναντίον της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo και ενός εβραϊκού σούπερ-μάρκετ που στοίχισαν τη ζωή σε 17 ανθρώπους στο Παρίσι.